Kenya

125px-Flag_of_Kenya.svg

Viatge al Juliol de 2011 amb Carmina que durant 30 dies vam recórrer una bona part de Kenya fent 3 activitats bastant diferents amb molts contrasts de paisatge i de gent. Ens van recomanar aquest viatge i tot plegat va ser molt intens, possiblement si hi tornès faria un altre tipus de viatge més estudiat i no tants quilòmetres ja que vam quedar marejats per voler veure molts paratges i al final vam quedar una mica saturats. Kenya és molt gran i té molt per a veure , no cal fer moltes voltes per estar en contacte amb els animals, fer un bon Trek i gaudir de la costa Est Africana.

VIATGE

Avió Barcelona-París vam fer 1 escala i directe fins a Nairobi.

Kenya té una diferència horaria amb Espanya de 1 hora més a l’estiu i 2 a la resta de l’any – En les hores centrals de dia fa molta calor ja que el sol és molt vertical, estem al paralel de l’Ecuador i cal prendre precaucions.

Vacunes: Vam portar la tarja de Vacunes al dia amb La Hepatitis , diftèria , Tetanos…i contra el paludisme portàvem unes quantes caixes de Malarone però al final vam deixar de prendre i vam fer molta prevenció,de fet no hi havien molts mosquits en aquella època.Als llocs on dormíem hi havien teles protectores i al vespre ens protegíem totes les parts exposades a picades.

El Visat el vam tramitar just al Aeroport Jomo Kenyatta a Nairobi pagant una Taxa i vàlid per un temps determinat.

Una bona pàgina amb molta més informació sobre com viatjar a Kenya:

http://www.viajerosonline.org/component/content/article/384-kenia/2440-kenia-informacio-turistica-i-guia-de-viatge-de-kenia.html

KENYA

Està limitat al nord pel Sudan del Sud i Etiòpia, a l’est per Somàlia i per l’Oceà Índic, al sud per Tanzània i a l’oest per Uganda.

full           índice

Una mica d’història:

Després d’una període llarg de col.lonialisme britànic i Alemany amb rebel.lió per part de tribus Kenianes va aconseguir la Independència el 12 de desembre de 1962.Si viatjem en èpoques de eleccions s’ha de vigilar ja que hi ha més violència als carrers. Nosaltres no vam tenir cap problema però recomanen no passeijar-se per segons quines zones sobretot urbanes a partir d’unes hores del dia. Però tot depenent si es va més lliure viatjant o totalment organitzat desde casa estarem més exposats a qualsevol incident,s’ha de tenir molt sentit comú . Encara es veu a les grans ciutats hipermercats pensats pels turistes i sense voler ja es crea una diferència clara , o a la costa també complexes turístics amb moltes comoditats que no són les mateixes que tenen la gent que viu als barris i pobles.

Ara mateix Kenya conta amb 42 grups ètnics diferents.Les principals tribus son les Kikuyu (21%), Meru (5%), Kalenjin, Luyha, Luo (14%), Kisii, Kamba, Swahili, Masai y Turkana.

NAIROBI

Capital de Kenya i lloc on vam començar i acabar els viatge, vam estar 2 dies d’aclimatació i ens vam allotjar a un International Youth Hostel que a peu en 30′ anaves al centre i també hi havia la possibilitat de fer-ho amb un bus:

http://www.yhak.org/nairobi_youth_hostel.php

P1050379      P1050594

Hi han Parcs Nacionals per visitar a prop de Nairobi , museus interessants i molta oferta per menjar , nosaltres vam aprofitar per preparar tota la logística pel Trek de Mont Kenya i al final del viatge ens va donar temps per visitar el Museu Nacional que dona per tot un dia sencer . Alhora de triar un allotjament l’opció del Youth Hostel és molt bona ja que els Hotels de la perifèria no tens contacte amb gent i quedes molt aïllat de qualsevol lloc per comprar queviures

L’estada a Kenya va estar marcada per 3 activitats ben diferents:

  • TRECK MOUNT KENYA

  • SAFARI PARCS NACIONALS

  • COSTA EST MOMBASA

MOUNT KENYA NATIONAL PARK

http://es.wikipedia.org/wiki/Monte_Kenia

Massís situat al Nord-Est de Nairobi-Uns 190 quilòmetres amb 3 hores amb Taxi i el doble amb autobús . Aquest massís d’origen volcànic suposadament arribava a una alçada gairebé dels 8000 metres d’alçada, és una visita molt espectacular amb molts contrasts de vegetació on habiten grans animals i es poden fer moltes combinacions de rutes.

Aquest Treck normalment la gent el fa començant de Nanyuki i puja directament en 2 dies a Camp Shipton sense aclimatació i a la mateixa nit ja pugen a la Punta Lenana i avall. Nosaltres vam fer la travessa que és molt recomanable de Chogoria a Nanyuki pujant a la Punta Lenana amb un total de 4 nits 5 dies de marxa i no vam trobar gairebé ningú fins al Camp Shipton. També hi han variants més d’alpinisme amb bones escalades i vivacs d’alçada

P1050390

Plataners a Nanyuki

El material que vam portar va ser el de qualsevol trek del Pirineu, prioritzant el material de pluja ja que durant el dia està clar i a la tarda s’aixeca boira i molts dies acaba plovent i per les nits en camps d’alçada baixa molt la temperatura. També una bona tenda i preparar bé el menjar que portarem ja que el pes es nota molt, nosaltres vam fer curt i vam tenir que demanar alguna cosa als refugis els últims dies.

Vam plantejar aquest viatge lo més independent possible tot i això el transport de Mombasa a Chogoria el vam fer amb un taxi prèviament reservat  i aquí és on pagues, amb temps es pot anar amb autobusos regulars i arribes igualment . Un cop a Chogoria un poble tranquil ja vèiem que estàvem en una terra molt fèrtil ben a prop de la zona volcànica del Mount Kenya, amb molts cultius de tota mena com: plataners,té,panís i bons horts i boscos frondosos. Un cop a Nanyuky també teniem fet la reserva de transport en 4×4 (un Land Rover molt atrotinat que es va avariar) fins a uns 4 quilòmetres de l’entrada del Parc nacional a 3000 metres d’alçada, però segurament  parles amb qualsevol de Nanyuki i et poden portar per molt menys preu que una agència de viatges.

P1050391

El guia semblava ser que era obligatori però no sé fins a quin punt ho era, si que  és cert que a les “gates” d’entrada al parc hi han Rangers que controlen molt i podríen enredarte a pagar una taxa molt important si vas per lliure i no crec que podríem negociar molt ja que van armats en tot moment. Aquesta ruta es pot compartir amb més gent contractant un guia una opció més econòmica, també es pot anar com un “senyorito” i que et portin les motxilles i contractar un cuiner nomès per a tu…..però aquest no és el nostre estil. Pels voltants del Parc hi han búfals i lleopards però amb la gran afluència de turistes són ells els que s’allunyen. Vam llogar un guia, en Budia que anava marcant-nos la ruta i portava el seu menjar tot i que de material anava molt precari, de fet vaig acabar per regalar-li la tenda un cop vam acabar la ruta. Aquesta és bastant evident i poc perdedora:

Dia 1:Chogoria-Ghogoria Gate

Taxi per una pista molt atrotinada on vam començar a caminar fins a la Gate d’entrada al parc Nacional : 2 hores de 4×4 i 3 hores a peu per pista enfangada amb boscos bastant frondosos per la quantitat de pluja que hi cau . Un cop a la gate vam plantar la tenda amb molta boira.

P1050392      P1050397

P1050407      P1050408

Ruta Wikiloc : http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1962272

Dia 2 : Gate Chogoria-Camp 3300 metres

Se’ns va obrir el dia i al fons ja es veien les primeres muntanyes,un bon tros per pista forestal amb molts ocells i grans arbres . Aquesta etapa en 3 hores ja està aclarida,es fa molt curta però va bé per anar aclimatant-nos, vam plantar tenda i tota la tarda ens va ploure molt, però vam aprofitar per anar a veure una cascada d’aigua molt maca. Aquesta zona va estar castigada per un gran foc forestal al 2010 i la vegetació va quedar molt tocada,just ara començava a rebrotar tot.

P1050417       P1050439

P1050429      P1050452

Dia 3 : Camp 3300 metres-Camp Mitho 4321 metres

Comença l’alta muntanya forta i agafem bastant alçada amb molta panoràmica i paisatges espectaculars . Vam plantar tenda al Campament Mitho amb la visita d’una mena de rates-conills que estaven per tot arreu degut a les deixalles que deixàven pels voltants del campament. Ens vam abastir d’aigua just al llac que teniem damunt del campament i no vam tenir cap problema,això si la nit va ser molt freda.

P1050460      P1050467

P1050483     P1050486

Ruta Wikiloc : http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1962291

Dia 4 : Camp Mitho 4321 metres-Camp Shipton 3940 metres

Etapa d’alta muntanya amb un coll que dona la possibilitat d’anar al Camp d’alçada Austrian Hut, però nosaltres vam baixar pel costat del bonic llac Harris Tarn amb un colors verds que contrasten amb els colors diversos de la terra volcànica i amb les famoses i espectaculars Lobelias fins al massificat Camp Shipton on vam tornar a plantar la tenda. Aquesta etapa trobem molta pedra i tarteres

P1050492      P1050524

 

P1050497     P1050498

Dia 5 : Camp Shipton 3940 metres – Punta Lenana 4985 metres – Camp Shipton – Camp Old Moses 3380 metres

Sortim a les 3 de la nit i anem pujant lentament per un camí molt fresat amb molt pedregal . És fàcil trobar molta gent en aquesta ascensió ja que és molt assequible, però la alçada pot fer una mala passada si no s’està ben aclimatat. Arribem al cim just a trenc d’alba, i baixem pel mateix itinerari xalantde les increïbles vistes del cim Batian 5199 metres i Nelión 5188 metres que són les cotes més altes i s’han de pujar escalant. Un cop a Shipton recuperem forces i seguim baixant per una vall llarguíssima amb una pujada a una mena de coll  que ja costa de fer. Ens va ploure força i vam arribar xops fins al Campament d’Old Moses on vam sopar lo que vam poder

P1050507      P1050539

P1050548       P1050555

P1050565       P1050566

Ruta Wikiloc : http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=181678        http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2658321

Dia 6 : Camp Old Moses 3380 metres-Sirimon Gate 2639 metres

Tot en baixada per bon camí i retrobem el bosc dens fins trobar la porta de sortida del parc per baixar a la ciutat de Nanyuki amb molts hotels , restaurants i supermercats

P1050570      P1050582

Ruta Wikiloc : http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2658273

SAFARI A PARCS NACIONALS

Vam tornar a Nairobi amb autobús de línia en 4 hores,veient infinitat de petits pobles i tota la perifèria urbana de Nairobi amb molta pobresa.Un cop a la gran ciutat havíem reservat una mena de Hotel on l’endemà ja partíem cap a la sabana Africana.Aquest Safari el pots fer de moltes maneres tot depenent del pressupost i de les ganes d’anar en grups grans o petits i anar dormint en campaments o en grans camionetes-autobusos. Ens havien parlat d’un guia Masai que sabia castellà però el pressupost marxava i llavors mirant per internet vam llogar una empresa de Mombasa que donava varies opcions més econòmiques .Vam triar una que feia varies zones que sortia de Nairobi i acabava a Mombasa amb un furgó per tots dos amb hotels i campaments inclosos.Les distàncies a Kenya són enormes i les carreteres no són molt bones,per tant vam xupar molta carretera i poca mobilitat veient els Parcs bastant ràpid i al final angoixava una mica i el guia no va haver molta comunicació i es va quedar sense la preuada propina final.Més val fer menys Parcs amb més tranquil·litat per poder gaudir de tota la fauna i la gent que habita en ells,també existeix la possibilitat de fer Safaris ornitològics o a peu depenent del parc si ho permet.

Una molt bona pàgina de referència per consultar l’estat dels Parcs Nacionals i sobre Kenya: KENYA WILDLIFE SERVICE

http://www.kws.org/tourism/about_kenya.html

I la empresa on vam llogar el Safari :

http://www.naturaltoursandsafaris.com/

La nostra ruta va ser aquesta :

Dia 1 , 2 : Nairobi – Parc Nacional Masai Mara: 300 quilòmetres – 5 hores

Viatge llarg fins al Parc Nacional més famós de Kenya, situat a l’est de Nairobi fronterer amb Tanzània amb el Serengueti i testimoni de la nombrosa migració de multitud d’animals que busquen brots verds i han de creuar el riu Mara , tot una proesa de supervivència i que multitud de turistes aprofitem per fer safaris fotogràfics,algun més agressius que altres . En aquests parcs existeix una normativa de seguretat tot i que sobta alhora trobar aeroports dintre del parc i hotels de luxe només aptes per gent molt adinerada.

P1050598

Un cop ens endinsem en la gran vall del Rift , la carretera per arribar a Masai Mara es fa eterna en la seva part final ja que està plena de clots i amb els diners que s’hi aboquen en aquests Parcs Nacionals no els destinen per arreglar carreteres i és una llàstima.També els Masais , la tribu autòctona coneguda pels seus llargueruts i atlètics cossos ens va donar la sensació d’aïllament amb el seu medi,cada cop tenen l’espai més restringit i sembla que estiguin com a reclam turístic,les tribus masais van ser molt bons caçadors i grans guerrers en el seu passat

P1050813      P1050968

Informació sobre la tribu Massai : http://ca.wikipedia.org/wiki/Massais

Vam estar allotjats en un campament tenda amb un llit doble i mosquitera amb hores concretes per dinar . Les visites al Parc Masai Mara va ser una de tarda-vespre i un altre de tot un dia sencer , en total 2 nits.En aquest parc és un dels pocs que es pot veure els 5 grans : Lleó , Bufal , L’elefant , Guepard i el Rinoceront

P1050606

En aquest vídeo l’elefant estava fart de nosaltres i d’alguna manera deia que marxèssim.

L’extensió és enorme i arribes a fer molts quilòmetres i en molts moments es pot divisar multitud de Ñus , Zebres , Impales , el Senglar Africà , Girafes , Topis , Gaceles , Rinoceronts , Cocodrils , Hienes , Voltors…..també és el Parc on més gent vam trobar i quan hi havien un grup de lleones en qualsevol espai es comunicaven amb radio o telèfons mòbils i s’ajuntaven en un moment 10 o 15 furgonetes a la caça de la millor fotografía .Tot això quedava reflexat amb l’estres que portaven alguns animals ja que vam veure alguna reacció violenta d’algun elefant i també no va ser el parc on vam fer les millors fotografies

P1050701      P1050654

Zebres i Nyus

La millor experiència va ser anar al riu Mara i veure com els hipopòtams i cocodrils conviuen al mateix riu o sortir al cotxe per menjar alguna cosa al costat d’un petit arbre i sentir-se molt vulnerable. De fet durant el dia la majoria d’animals fan la seva i es a la nit quan hi ha més moviment i fa pensar que qualsevol de nosaltres estaríem poca estona si ens deixessin sols pel mig de la sabana africana.

P1050765      P1050778

Hipopòtams al Riu Mara

 

P1050783      P1050801

Dinar enmig sabana i Lleó

Dia 3 Masai Mara – Nakuru: 300 quilòmetres – 6 hores

Viatge llarg sortim ben aviat de Masai Mara i arribada a la tarda on seguidament vam fer una visita a correcuita en un parc ben a prop de la ciutat que val molt la pena tant per la quantitat d’aus que pots arribar a veure i perque és un dels llocs on fàcilment pots fotografiar el castigat Rinoceront.

P1050937      P1050859

Rinoceront

Aquí es típic veure colònies extenses de Flamencs que curiosament al vespre marxen a Tanzània i tornen a venir l’endemà, és espectacular veure com dansen pels voltants del llac Nakuru ja que aquest té molta alcalinitat i és molt ric en algues i fitoplànctons i alimenta a multitud d’aus.

P1050831      P1050830

Col.lonies de Flamencs i Llac Nakuru

P1050857       P1050932

Aquest parc és fàcilment visitable lliurement amb un cotxe de lloguer i disfrutar de les seva fauna i paisatge.

Dia 4 Llac Nakuru- Amboseli National Parc – 400 quilòmetres – 8 hores

Dia de pallissa a la carretera amb una parada per dinar i canvi de guia ja que aquest últim tornava a Nairobi . Es va fer molt llarg per la suma dels dies però el paisatge cada cop més desertic anant en direcció a Tanzània era impressionant,amb moltes petites poblacions amb cases contruides amb fang

P1060307       P1060309

Cases fetes amb fang

P1050974       P1060305

Arribant a Amboseli i Termiters

Un cop Amboseli amb vistes al Kilimanjaro,ens van allotjar en un complexe ben a prop del Parc amb moltes comoditats.Vam poguer disfrutar d’una de les postes de sol més maques del viatge,l’estada aquest parc va ser curta però molt recomanable.

P1050759

Estruços

P1050689

Lleones

En aquesta zona vam veure molts elefants entre els camps verds d’herba,estruços,jirafes i de fons sempre el gegant d’Àfrica: El Kilimanjaro,que amb més pressupost pots arribar a pujar-lo en una setmana més desde Tanzània.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Kilimanjaro

Dia 5 Amboseli-Tsavo East National Parc-400 quilòmetres-7 hores

Un altre pallissa de viatge en menys de 24 hores per anar a l’últim Parc Nacional,el de Tsavo East de gran extensió i el que més ens va agradar tant pel seu variat i espectacular paisatge  i sobretot pper la fauna molt més propera gràcies a que aquest parc no el visita molta gent.

Hi vam veure : Lleons,Nyus,Rinoceronts,Guepards,Búfals,Jirafes,Impales i moltes aus…..en la construcció de la famosa via fèrrea que uneix Mombasa i Nairobi va haver un lleó que resulta ser que es va anar menjant treballadors,en aquell temps la majoría Indis Siqs i va causar molt pànic per la zona fins que van posar recompensa per matar-lo,al final ho van aconseguir però no va ser una tasca gens fàcil.

 P1050681

Voltors

P1050754

Topis

P1050713

Guepards

Ens vam allotjar en un complexe hoteler en mig del Parc(per mi massa) on pots veure desde la teva terrassa manades de búfals al capvespre i a mitjanit un trist espectacle ja que posen un tall de carn penjat d’un arbre i un guepard “domesticat” va a menjar-lo,s’obren uns llums i els turistes amb la seva copa al.lucinen de tot el muntatje.

Dia 6 Tsavo East-Mombasa-350 quilòmetres-6 hores

Acabem de travessar aquest increible Parc nacional per anar cap a la Costa Est després de recòrrer una bona part de Parcs i fer molts quilòmetres.El guia ens deix a la agència de Mombasa i des d’allí vam buscar un hotel bé de preu per planeijar l’estada a territori Swahili.

P1060313

P1050995

COSTA EST KENYA

Estada d’una setmana aproximadament i va anar bé per fer una mica de descans després de tant moviment.El primer dia vam visitar la illa de Mombasa la segona ciutat més gran de Kenya i amb una llengua pròpia que es para a molts indrets  de la costa est Africana: el Swahili d’orígen àrab.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Suahili

Els carrers de la Illa de Mombasa tenen molta història que encara es respira,la llàstima es que sembla que aquesta part de Kenya d’orígens àrabs no està molt reconeguda pel govern i vam trobar carrers molt bruts.Aquest esperit àrab es veu pels carrers amb molta vida i portalades àrabs a moltes cases.La visita al Fort Jesús tot una construcció referent de la ciutat que va ser testimoni de nombrosos atacs Portuguesos e Indis durant moltes èpoques, de fet la presència portuguesa a Mombasa va ser durant molts anys.Aquest fort està en bastant mal estat però val la pena visitar amb algún guia “pirata” que s’ofereix sense pietat.

P1060315     P1060327

P1060329

P1060338

Platja de Diani

A la mateixa tarda ja sense guies creuàvem amb el Likoni ferry cap a la part sud de Mombasa en direcció a les platjes de Diani.Tot una experiència ja que erem els únics turistes i la gent molt apilotonada agafava lloc al ferry per creuar el petit tram de mar que separa aquesta Illa.Ens vam agobiar una mica ja que alhora de agafar un Taxi va ser tot un caos,la zona està molt poblada i és un contrast molt fort amb les costes plenes de turisme occidental amb unes altres comoditats i quan es fa fosc no és recomanable circular lliurement.

P1060341

P1060342

Vam allotjarnos a una mena de Càmping-bungalows equipats amb una petita cuina,lavabo i un llit amb mosquitera,suficient per estar tranquils.Molt a prop teniem un supermercat on podíes comprar una mica de tot a preu més alt i fins i tot menjar una pizza amb una bona Tusker,la cervesa de Kenya.

Les platges són molt llargues d’arena blanca amb moltes palmeres i molts complexes turístics,l’únic problema era que hi ha molta gent que constantment t’ofereix coses per vendre,massatges,circuits turístics i al primer dia fa gràcia però al segon ja agobia fins que al tercer ja comences a estar molt fart,fins i tot un dia que vaig sortir a còrrer em seguien ofertant-me coses per vendre…

P1060347

P1060349

P1060363

P1060369

Illa de Wasini

L’única activitat que vam triar va ser anar a la Illa de Wasini a un parell d’hores en bus al sud de Mombasa.És un circuit extremadament turístic però l’entorn ho mereix,durant el trajecte podem veure extensos camps de cultiu de sucre encara dominats per grans capitalistes que s’aprofiten de la situació i ens deien la gent local que pagàven 1 dolar al dia.

La visita a la Illa es fa en uns barcots ple de gent i amb sort pots veure pescadors amb petites barques fetes a mà i en un determinat lloc paren motors per fer una petita inmersió per veure el fons marí amb l’aigua no gaire freda per estar a la línea del Ecuador.S’acava la visita a la illa amb un menjar a la Illa i un museu natural d’un antic fons de corall.

P1060414

P1060435

La tornada a Nairobi vam intentar fer-la amb el famós ferrocarril però no ens van coincidir els horaris i vam fer-ho amb avió amb un estressant viatge fins l’aeroport.

L’enllaç per anar amb tren

http://www.nairobi-mombasa-train-tickets-booking.com/

Bibliografía recomanada per l’estada a Kenya:

-Kenya de Lonely planet

-Memòries d’Àfrica de Issac Dinesen

-Sueños de Africa de Arturo Perez Reverte

P1050963

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s