Morocco

Imatge

Primer cop que vaig descobrir Marroc va ser a l’estiu de l’any 2000 on vam viatjar durant 30 dies un grup d’amics amb ganes de molta aventura.

La segona i la tercera vegada va ser un viatge totalment enfocat a l’escalada i Caminades: Taguia-Dades-Todra.

I la última…de moment l’any 2011 una volta amb btt de 360º a la muntanya més alta del massís del Atles: El Toubkal.

Situació

El Marroc (en àrab المغرب, al-Maḡrib, i en amazic Amarruk / Murakuc) està situat al Nord-Oest d’Àfrica i just al sud de la Península Ibérica separada pel estret de Gibraltar. Aquest país és l’únic país africà que no pertany a la Unió Africana. El nom català del Marroc, que prové de la forma llatina Morroch, feia referència al nom de l’antiga capital almoràvit i almohade de Marràqueix.

maafrica      mmorocco 2

La part Nord limita amb el Mar Mediterrani i la costa Oest amb l’Atlàntic,tanmateix el Sud es troba dintre del terreny discutit del Sahara Occidental i a l’Est i al Sud-Est és limítrof amb Algèria. El Marroc compta amb quatre serralades i és l’únic país del Magreb que disposar d’una immensa serralada com l’Atles.

Rif al Nord amb clima mediterràni.

-Atles Mitjà: 350 kmts situada entre Rif i Alt Atles

-Alt Atles: Amb les majors altituds de tot Àfrica amb el Toubkal 4167 m

-AntiAtles: Anomenat Petit Atles-Situat a l’alçada de Ouarzazate

300px-Atlas-Mountains-Labeled-2     125px-Flag_of_Morocco.svg

Marroc té 34 mil.lions d’habitants amb la llengua Àrab com a oficial tot i que el 40% de la població rural parla el berber amb 3 dialectes diferents: El Tarifit,Tashelhyit i el Tamazight.

Per saber-ne més: http://ca.wikipedia.org/wiki/Marroc

Viatge

La primera vegada que anem al Marroc ens pot impressionar bastant tot i que és un país que està creixent i evol.lucionant a marxes forçades i en poc temps està tenint molts canvis. A l’any 2000 es podía veure molta gent a peu i molts animals per les zones rurals i ciutats, en canvi ara a les grans ciutats cada cop costa més veure tot això.

Podem triar d’anar amb:

Avió directe Barcelona- Casablanca, Fes o Marraquèix amb varies companyíes incloses low-cost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cotxe passant l’estret amb Ferry desde Algecires fins a Tànger: http://www.aferry.es/ferry-tanger-a-algeciras.htm

La Moneda es el Dirham i es pot canviar per Euros en qualsevol banc. A l’aeroport és molt fàcil fer-ho.Hi han Hotels que eccepten Euros però el canvi l’arrodoneixen molt a l’alça.

Vacunes

No és obligatoria cap vacuna però és recomamable tenir posada la del Tètanos i la de la Febre Tifoidea. Nosaltres ens vam vacunar la Hepatitis B i C.

Una bona pàgina amb més informació al viager: http://mesenlla.com/guies/marroc/

Carreteres i Seguretat

Les carreteres cada cop són més bones, també podem trobar molts radars mòbils pocs sofisticats i la possibilitat de negociar amb la policia per una possible multa, el barça és un bon tema per parlar amb ells i persuadir-los. Els Taxis a vegades són una mica precaris i un pel agobiants ja que hi fan caber 7 en un Mercedes la majoria de vegades passats de quilòmetres. En general Marroc és segur, la gent és molt acollidora i negociant, s’ha de tenir paciència el primer cop que hi anem després ja els vas entenent com funcionen.

1-VOLTA PEL MARROC-Setembre dels 2000

El nostre primer viatge  buscàvem aventura i la vam tenir,vam comprar un cotxe entre el Jordi,Jose,Narcís i jo. Mentrestant durant uns mesos vam vendre une samarretes dissenyades per nosaltres per subvencionar-nos una part del viatge, erem: La Expedició Quentxera. Amb 25 anys era el primer viatge fora de casa tant de temps i va ser molt complet tot i la inexperiència que teniem tots plegats:

La ruta va ser aquesta:

 1. Tarragona-Algecires: Fent 1 nit a l’autopista i agafant el Ferry l’endemà.
 2. Ceuta-Chefchaouen 100 km: Entrada a la surrealista aduana del Marroc on un personatge amb xilaba ens va agafar els papers fent de mitjaner amb la policia Marroquina que ens volia fer pagar una Taxa Extra per la cara.
 3. Chefcahouen-Ifrane 270 km: El nom es refereix a la forma dels cims de les muntanyes per sobre de la ciutat, que s’assemblen als dos banyes (chaoua) d’una cabra. Les cases tenen un tó blau pintades amb calç i amb unes restes d’una fortificació molt important.Vam estar 4 dies allotjats al Càmping a la part alta de la població,també hi ha molta oferta d’allotjament dintre del poble. És un bon lloc per fer parada i relaxar-se després d’un llarg viatge.Vam continuar cap al Sud amb una petita enredada a Midelt , fins arribar a un altiplà d’uns 2000 metres d’alçada.
 4. Ifrane-Er-Rachidia 275 Km: 2 dies endinsats en un bosc ple de cedres, en un dels llocs on entrenen part dels atletes marroquins i a l’hivern es converteix en una humil estació d’esquí.Vam continuar avall a buscar el terreny més àrid fins a Er-Rachidia on vam dormir al costat d’un gran descampat fent foc per les nits per poguer cuinar.
 5. Er-Rachidia-Merzouga 130 Km: Entrada al desert amb alguna “trampa” per quedarte colgat de sorra i demanar ajuda algún expontani de la zona.Vam estar allotjats en un hotel i l’endemà amb camells vam passar una nit en una mena de campament amb moltes dunes on era recomanable veure la sortida de sol. És una zona molt turística i et volen vendre qualsevol cosa però val la pena.
 6. Merzouga-Gorges du Todra 200 Km: Zona molt àrida on nomès es veu verd per on passa el riu. Ens vam allotjar al Hotel El Mansour just a l’entrada de les gorgues una setmana on casualment hi vaig tornar al 2007. Hi havia un militar a l’entrada i a la nit acabava fent percussió amb tots nosaltres, també vam conèixer al Valero i al Largo de Madrid 2 fixos de la zona.Vam escalar en zona esportiva uns quants dies i les gorgues encara era de pista de terra, al 2007 ja estava asfaltada i tot era ple d’autobusos perdent bastant d’encant……una llàstima. La visita al Hammam de Tinerhir també és recomanable com el seu mercat per abastir-nos de menjar.
 7. Tinerhir-Ouarzazate-Essaouira 570 Km: Passem per molts poblats i Kasbahs molt interessants, fem parada a Ouarzazate on hi ha un estudi conegut per fer pel.lícules bastant conegudes. Aquest tram s’ens fa llarg i ja tenim els primers problemes mecànics amb el radiador i la bomba de l’aigua. Fem 2 nits i ens perdem pels carrers d’Essaouira i disfrutem de les seves platges. Buscàvem un lloc per fer un vivac però al veure com s’ens creuava un escorpí negre vam acabar en un Càmping ben a prop de la ciutat famosa també pel surf.
 8. Essaouira-Marraquèix 177 Km: Capital berber molt recomanable : visita al zoco dintre de l’enmurallat, mesquites, hammams i l’espectacle diari de la Plaça Jmel Ef Ná, que es transforma constantment amb el pas de molta gent i al vespre es converteix en moltes paradetes per poder menjar,espectacles…. però s’ha de saber triar ja que és un dels llocs on et poden pendre el pèl fàcilment.
 9. Marraqueix-Asni-Imlil 65 Km: Ens endinsem al Gran Atles per fer en 3 etapes el cim de Toubkal, el sostre d’aquest bonic massís.Vam fer nit al refugi situat a 3200 metres i l’endemà pujada al cim amb vivac inclòs. Vam baixar pel mateix itinerari:                                                                                                                                              Un bon Track Wikiloc de la ruta:   http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1059042
 10. Imlil-Cascades d’Ozzoud 214 Km: Zona boscosa amb una cascada impressionant que vam tenir la sort que va ploure uns dies abans i baixava amb molta força.Vam fer una caminada seguint el curs del riu amb molt bones vistes però per contra vam viure una baralla entre 2 personatges de la zona amb ganivets i tot però per sort sense pendre mal
 11. Ozzoud-Fes 400 Km: Tornem atravessar el bosc de cedres abans de retornar a Chefchaouen i fem una breu parada a Fes, sense visitar el recomanable Zoco perqué anàvem carregats de souvenirs.
 12. Fes-Chefchaouen-Tanger 290 Km: Passem un altre cop pel Rif i aquest cop passem el Ferry desde Tànger cap a Espanya  fent una tornada amb el radiador ple de forats fins a Tarragona parant cada 30′ a posar aigua.

Total 1000 km Tarragona-Algeciras+2800 km Marroc+1000 km= 4800 kmts

30 dies,moltes vivències i un Renault 11 que va aguantar fins al final parant cada 50 kmts per posar aigua al radiador…tot plegat una bona aventura al Nord d’Àfrica.

287

2-TAGHIA,DADES I TODRA

Viatge l’any 2007 i 2009 en aquests massíssos al cor de l’Atles i que em van impressionar molt, coneixent una part molt aïllada del Marroc amb molt bona gent i paisatges increibles.

Taguia

És un poble aïllat sense carreteres, endinsat en una vall envoltada de muntanyes i grans pareds amb cases de fang amb uns quants habitants on els últims anys una gran quantitat d´escaladors i caminadors visiten aquest increible racó de món i a veure si el turisme no degrada aquesta zona tan ben conservada.

varis 2008 167     156

214a      varis 2008 121

Viatge

La ruta per anar si venim de l’Aeroport de Marraqueix per bona carretera fins la població d’Azilal i després un tram asfaltat per fer un coll d’alta muntanya per pista forestal fins al poble de Zaouia . Tot aquest trajecte es pot fer amb Taxi o Autobus fins Azilal i el tram de pista es podría fer molt poc a poc amb el típic Taxi Mercedes o molt millor amb un Taxi 4×4 molt més còmode

L’any 2009 vam anar amb Taxi Marraquèix-Azilal i vam pagar el mateix preu de Azilal fins a Zahouia.

33      3

Surt una furgoneta-autobús cada dia de Azilal-Zaouia i Azilal-Zaouia tot i que a vegades pot anar molt apretat d’espai. Aquesta opció és la més econòmica. Aquest tram es molt maco amb vistes al M’goum un cim de 4000 m del massís de l’Atles.102_2847       48a
Azilal

Depenent del temps que disposem millor fer la reserva abans del Taxi fins a Taguia o tranquil.lament des de Marraquèix anem amb transport públic.

40

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un cop al poble de Zaouia podem allotjar-nos a una gite molt comfortable per començar a la tarde o l’endemà  el tram a peu

fins a Taguia, unes 3-4 hores amb la possibilitat de portar les motxilles amb les alforjes d’una bona mula.

60      102_2760

 

varis 2008 099      varis 2008 112

varis 2008 190

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Escalada

Els 2 cops que he estat allotjat a Taguia ha estat a la casa de Said Masaoudi, situada a la part baixa del poble tocant al riu amb una familia que mica en mica ha anat ampliant espais per tenir disponibilitat de varies habitacions i servei de dutxa i menjar. Tot molt econòmic i un àmbient molt acollidor.

També vaim conèixer a l’Ahmed Nait, un bon home que encara tinc bona relació i que sap idiomes i cuida molt la gent de Taguia. Ara mateix organitza rutes i et gestiona l’estada a Taghia com un vulgui: Treballa a l’agència-Taghia Tourisme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      78

Said anant cap a Taghia

varis 2008 213      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’escalada a Taguia es espectacular: amb aproximacions relativament bones en camins “berbers” i barrancades, la roca és abrasiva i les vies acaben en cims amb unes vistes espectaculars, les baixades en general són entretingudes.

57

Mapa de la zona de la pàgina del Luis Alfonso

Les Ressenyes:

-Nosaltres les vam treure previament de la pàgina de Luis Alfonso “la noche del loro” on s’expliquen molt bé les zones i les vies més populars juntament amb les aproximacions i els descensos :

   http://lanochedelloro.com/monografs/taghia/intro.htm  

-A la Gite de Said també disposarem de llibre de piades i ressenyes.

102_2763

-Hi ha editat un llibre de ressenyes del Ravier.

images

Vies d´escalada:

1-  Pared de la Cascada

La pared més a prop del poble i la recomanable per tenir el primer contacte amb la zona

Le rêve d’Aicha 6a+ : Via ràpida de bons diedres i fisures amb poca aproximació..Nosaltres la vam fer de tarda i s’ens va fer de nit.

81      86

Ressenya La noche del loro: http://lanochedelloro.com/monografs/taghia/re_sources5.html

2-Taoujad

El cim més estètic de Taghia amb varies vesssants escalables i de varies dificultats amb molt bona qualitat de roca:

AU BOIRE, J’E TUÉ TON CHIEN 6c/6a+ obligat: Via curta a la vessant Oest, amb molt ambient vertical on es pot combinar en un dia amb la via “En nom de la reforme”.

89      93

101

AU NOM DE LA REFORME 6c/6b obligatori: Bona via,vertical i sostinguda.

taoujdad_16      varis 2008 117

3-Timrazine

Pared molt vertical encaixonada en un barranc que separa amb la gran pared de Taoujad, sense grans aproximacions i bones vies.

CANYON APACHE 6c+/6b obligat: Via molt completa i llarga amb  boníssima roca amb plaques tècniques i bon equipament. La baixada es llarga fins al poble.

varis 2008 150      102_2780

4-Oujad

Mole de roca situat davant del poble on al vespre agafa tons vermellosos amb la posta de sol.Varies vessants escalables de diferent dificulat.

102_2820

BARAKA 7b/6b+ obligat: Via molt recomanable i una de les  més llargues de la zona, amb una aproximació per camins berbers molt curiosos. Trams molt bons i la baixada també llarga i entretinguda

159

147      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

102_2785

5-Tagoujmt N’Tosouïjant

Gran pared de 800 metres que impressiona nomès veure-la que conta amb grans vies, fins i tot de big-wall i també de curtes.

172     varis 2008 135

ALANDALUS 6b+: Via amb una aproximació de 2 hores amb boníssimes fisures i bones vistes del poble.

tagouj_17     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6-Pared de la Cascada

Pared situada cap a L’Oest del poble,amb una bona excursió d’aproximació.

MABEN ODER SEAN 6b obligat: Escalada molt bona en general i equipada.

 casca_1     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7-Altres Zones

Escalada Esportiva: A 1 hora d’aproximació amb bones vies que van bé per relaxar-se un dia de via llarga.

varis 2008 241

varis 2008 221

Gaudint de la gent de Taghia

Gorgues du Dades

Vam unir la zona de Taguia amb la capçalera de la Vall de Dades i va ser una experiència molt bona amb una jornada molt llarga amb un coll d´alta muntanya i una baixada llarguíssima però passant per uns paisatges amb molts contrastos.

235

Sortint de Taghia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mohamed, un parent de Said ens va proporcionar una mula molt forta i ens va guiar aquest recomanable recorregut.Vam sortir ben aviat i quan començava a fer-se fosc arribàvem al poble de M´Semrir.

261      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

264      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ens vam allotjar a una gite d´un conegut de’n Mohamed i casualment l´endemà es celebrava la fí del Ramadà, una autèntica festa per tothom. Un festival de xil.labes i tiberi on tot es paralitzava i feina vam tenir per trobar un Taxi per baixar en direcció a Tinerhir. Al final fent dit ens van atansar fins al poble de Boumalne per agafar un Taxi pagant preu d´or ja que era el dia més festiu de l´any.

290      292

 

300

I finalment a la tarda arribàvem al Hotel Mansour per fer una petita estada a les Gorges del Todra.

305

Gorges del Todra

Ens vam allotjar a l’Hotel Mansour just a l’entrada de les gorges, molt tranquil i bona gent. Es pot menjar alguna cosa però sense preses, això no és Marraquèix aquí porten un altre ritme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

307     308

Escalada

A l’any 2000 ja vam fer bastantes vies d’escalada esportiva i alguna llarga sense gaire complicació. Es troben ressenyes a l’Hotel de davant fàcilment però recordo que no eren de molta qualitat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vam triar d’anar al Pilar del Couchant, molt estètic situat al mig de les gorges. Ens vam equivocar al començament de la via i vam acabar fent els millors diedres de la part final amb bones fisures. Però això no és Taghia i durant tot el dia no paren de passar autobusos,4×4 ….

311     OLYMPUS DIGITAL CAMERA

318

Marraquèix

Capital Bereber i fàcilment lloc d’inici de moltes rutes o viatges al Marroc.   Té el soc (mercat berber) més gran del Marroc i la plaça més atrafegada de tota l’Àfrica, anomenada Djemà-el-Fna.Marràqueix està dividida en la Medina i la ciutat moderna.

250px-Djemà-el-Fna

Imagen 031

10     13

Val la pena després  abans de pendre un viatge conèixer els carrerons del mercat, fer algun àpat a la plaça Jmel el-Fna i si la butxaca ho permet tastar la famosa “pastilla” un deliciós plat berber .

Hammam

Els hammams al Marroc es poden trobar en qualsevol poble o ciutat una mica gran, la gent que pot l’utilitza un cop o més per setmana. N’hi han  els més comuns i autèntics en molts llocs però a vegades van curts d’higiene.         A les zones turístiques com Marraqueix n’hi han molt més luxosos amb possibilitat de massatges i amb preus molt més elevats però que si es pot val la pena relaxar-se ja que el ritme de Marraquèix a vegades estressa una mica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3-Volta 360º al Toubkal amb Btt

Quarta aventura pel Marroc i aquesta vegada en bicicleta de muntanya amb uns companys de feina i la Sònia i la Rosella amb un petit cotxe de suport que ens van animar en tot moment.

Vam estudiar la ruta per poder enllaçar pobles, bones pistes i racons amagats i així va ser. Vam aterrar a Marraquèix desde Barcelona amb les nostres btt en caixes de cartró i vam anar directe a l’Hotel Medina per deixar-les en un petit magatzem juntament amb les caixes de cartró per poder tornar a empaquetar-les un cop acabada la ruta.

Imagen 037      Imagen 059

Després vam tenir que  negociar  per poder fer el transport fins al poble de Ourgane amb un furgoneta.

Portàvem roba d’abric, sac lleuger i menjar per poder fer etapes prou llargues i fer un o dos àpats forts al dia.

Detalls de la Ruta:

1era Etapa-Ourgane-Ijjouak: Tranquila,bons paisatges i molts pobles podríem dir etapa de Transcició. Vam dormir en una gite amb sopar inclòs sense reservar amb antel.lació.

Imagen 074

2ona Etapa-Ijjouak-Zawit: Etapa espectacular amb un port de muntanya dur d’alta muntanya. La baixada també bona amb una zona amb pobles autèntics berebers. Vam dormir a casa del Forner.

Imagen 114      Imagen 147

 

3era Etapa-Zawit- Amsouzart(Imlil): Etapa molt llarga, amb el pas d’un riu amb aigua i varis petits ports de muntanya amb un paisatge únic. L’últim tram es fa en asfalt i vam acabar dormint en una gite molt còmoda.

Imagen 169     Imagen 181

4rta Etapa-Descans Caminada fins al Llac D’Ifni i pobles del voltant.

Imagen 213      Imagen 199

5ena Etapa-Amsouzart-Agouim: Etapa amb alguna pujada forta però el paisatge brutal fins trobar la carretera Nacional

Imagen 228        Imagen 229

6ena Etapa-Agouim-Marraqueix: En Carretera molt transitada. Vam acabar fent 2 nits més per Marraqueix a l’Hotel Medina, molt a prop de la plaça Jmel Ef Ná.

El Track Wikiloc de la Ruta:

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5909395

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s