La Comarca del Berguedà és una comarca amb molt relleu situada a la provincia de Barcelona. Ho desglossaré amb les serres més rellevants amb les diverses rutes més interesants que he anat fent :
Informació Turisme i blocs Berguedà
1- Un bon bloc sobre l’escalada al Berguedà amb moltes ressenyes+ informació dels sectors:
http://toposberga.blogspot.com.es/
2- Oficina de Turisme del Berguedà
Serres principals del Berguedà
-
1- SERRA D’ENSIJA – Roca d’en Ferrús
-
2- CINGLES DE VALLCEBRE
-
3- MASSÍS DEL PEDRAFORCA
-
4- VALL DEL GRESOLET
-
5- SERRA DEL PICANCEL
-
6- SERRA DE PICAMILL
-
7- SERRA DE QUERALT
-
8- SERRA DELS TOSSALS
-
9- SERRA DE CATLLARÀS
1- SERRA D’ENSIJA
La Serra d’Ensija es troba situada a la comarca del Berguedà i junt amb els Rasos de Peguera és inclosa en el Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya.
Els límits de la serra se situen entre els sinclinals de Vallcebre , al nord , i Fígols Vell , al sud , el torrent del coll de Peguera , a l’est , i l’aigua de Valls , a l’oest . La serra s’estén entre els municipis de Saldes , Gósol , Vallcebre i Fígols
Rutes
A peu:
1- Ascenció a la Gallina Pelada 2308 m
Ascensió fàcil al cim més alt de la Serra d’Ensija amb molt bones vistes. Un cim per fer-lo en familia a l’estiu o un bon entreno i a l’hivern fer una matinal amb esquis de muntanya o raquetes. Es pot fer desde Saldes o desde Rasos de Peguera .
Track Wikiloc Hivernal ( el mateix per l’estiu desde Pleta de la Vila (Saldes):
http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6034702
– Track Wikiloc desde Rasos de Peguera:
http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2878166
– Track Marató de Berga: Una de les Maratons més bones de Catalunya on el punt més alt és la Gallina Pelada:
http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1749690
El perfil de la Marató
2-Volta pels Rasos de Peguera i l’Estany des de Espinalbet
Ruta circular que puja als Rasos de Peguera passant per l’Ermita de Corbera fins el Coll de Tagast on podem fer parada a les restes del poble de Peguera. Baixarem pel Coll de Noucomes ple de faig i bosc humit per finalitzar pel bonic lloc de l’Estany fins al lloc d’inici
Track Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1835197
Roca d’en Ferrús
Mole de roca situada als peus de la Serra d’Ensija amb bon accès desde Rasos de Peguera. Hi passa el Gr 107 camí dels bons homes
Escalada
Directa Estel: Bonica via amb bona aproximació i un descens llarguet però maco.
Ressenya dels Escalatroncs: http://escalatroncs.wordpress.com/2010/05/26/directa-estel-roca-gran-ferrus-serra-d-ensija/
2- CINGLES DE VALLCEBRE
Vallcebre és un municipi de la comarca del Berguedà, situat al seu nord-oest i, per tant, a l’Alt Berguedà, en les serres muntanyoses del Prepirineu. Ocupa una extensió de 27,87 km2. Físicament limita o afronta, al nord, amb el riu Saldes, al sud amb la Serra d’Ensija (Serrat Voltor, de 2.271 m), el coll de Fumanya (1570 m) i el grau de la Mola (1350 m). A l’est amb els Cingles de Vallcebre i a l’oest amb els cingles de Costafreda i Cubell.[2] Administrativament limita a l’oest amb el terme de Saldes; a l’est amb el de Guardiola de Berguedà; al nord amb Gisclareny i, en part, amb Guardiola de Berguedà; i pel sud limita amb els termes de Fígols i Cercs.[2] Els cursos d’aigua que hi discorren són la riera de Vallcebre i el riu Saldes.[2]
Escalada en gel
1- Torrent del Forat Negre: Barranc molt conegut i transitat a l’estiu i en condicions hivernals bones podem passar un bon matí amb bones reunions i trams força drets. L’accés el fem passat el poble de Vallcebre fins a la capçalera d’aquest barranc on trobem bon aparcament i un mirador damunt d’un roc de la Serra de Vallcebre. En 5′ a peu ja som al començament del barranc on baixem fent ràpel fins varis ressalts interessants tot depenent de la seva formació.
Entrada Ressalts inferiors
Ressalt superior
3- MASSÍS DEL PEDRAFORCA
El Pedraforca és una emblemàtica muntanya de Catalunya, situada entre els termes municipals de Saldes i Gósol, al Berguedà. Té una forma molt peculiar, formada per dues carenes paral·leles (els pollegons) unides per un coll (l’Enforcadura). El Pollegó Superior té una altitud de 2.506,4 metres (amb un cim secundari, el Calderer de 2.496,7 metres) i el Pollegó Inferior de 2444,8 m. L’Enforcadura se situa a 2.356,2 m i té una tartera a cada banda. La singularitat de la seva forma, junt amb el fet que el massís no forma part d’una serralada pròpiament dita han convertit la muntanya en una de les més famoses del territori català. És dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró i, a més, els voltants del Pedraforca han estat declarats paratge natural d’interès nacional.
Saldes i el Pedra Sant Sebastià de Sull
Rutes
Ascenció al Pedraforca
Aquest massís dona moltes opcions per fer varies ascencions per diversos llocs i de diferents dificulats a peu, grimpant o escalant. Els més clàssics que conec:
1- Pollegó Superior desde Refugi Estasen pel Verdet i baixada per la tartera (Tot un clàsic)

Escalades
Pollegó Inferior
Vessant Sud
Pared de roca calcàrea de molta qualitat amb bon accès desde el Refugi de Estasen, atravessant la tartera amb una forta pujada fins al peu de pared.El Cim d’aquesta pared és el Pollegó Inferiro 2497 metres.
1-Via L’Estimball 370 metres 6a/A1
Boníssima via amb ambient vertical i bones plaques.
Ressenya 1er Llarg
Cim del Pollegó Inferior
2-Camí del Tró 160 metres 6a
Bona via de placa d’adherència, bona per conèixer aquesta roca.
3- Pany-Haus
Mítica xemeneia a la part central de la pared, assequible i recomanable acabar d’arribar al cim del Pollegó Inferior. Baixada per una carena molt maca.
CARA NORD
Via Estorach
Via mítica de la Cara Nord del Pollegó Inferior molt visible quan baixes del Pollegó Superior o a l’inici de la tartera.
Oberta a l’any 1946 pels germans Estorach ( Josep i Francesc ) amb material rudimentari.
La Via recorre una fisura amb diedres xemeneies amb un parell de trams durs sobretot alhora de protegirlos ( 2on i 4rt llarg ) .
Les reunions estan amb parabolts i cal vigilar els últims llargs ja que hi ha roca suelta. Baixada per la normal fins a la tartera
Dent de Cabirol
Agulla amb un bon accès desde el Refugi Estasen fins a peu de pared: 45′
1-Via del guarda 120 metres 6a
Via clàssica amb algun tram de fissura.
El Roget
Contrafort situat sota la vessant Sud, amb trams de roca de color roig i grisós de bona qualitat. Accedim al peu de pared amb una curta aproximació ( 15-30´) si podem aparcar en un prat final d’una pista forestal que s’agafa pujant en direcció al mirador del Gresolet a mà esquerra. La majoría de descensos son en ràpel i les que arriben al cim del Roget baixarem pel camí marcat en verd de les Costes d’en Dou fins tartera i Pr Saldes fins tornar al Prat.
Escalada
Bona roca de trams d’adherència, amb bons diedres ideal per dies d’hivern amb poc fred.
1- Via Prima 200m 6b+
Via recomanable amb ambient amb els llargs superior de diedre. Es pot combinar amb la Via En busca de l’Unicorn. Baixada rapelant.
2- Via Directa del Senglar 445m 6c+
Via llarga però ràpida i prou equipada amb alguna feixa però amb bons trams de roca d’adherència. Baixada per les Costes d’en Dou. Vigilar dies d’hivern s’hi hi ha neu la baixada pot ser molt difícil i perillosa.
Vessant Nord
Pared amb moltes vies de caire clàssic amb mítiques escalades de Catalunya. Bon accès desde el Refugi d’Estasen amb baixades per la mateixa pared o per la tartera després d’haver fet cim al Pollegó Superior 2506 metres o el cim de Calderer 2493 metres.
1-Via Estasen IV 700 metres
Via clàssica i pionera fins al cim del Calderer amb un famòs flanqueig amb força ambient i baixada per la tartera.
Ressenya Vivac a mig camí de la via Estasen
El flanqueig de la Estasen
2-Via del Gran Diedre D+ 250 metres
Via clàssica amb una aproximació per una canal fins a peu de via, assequible i la podem allargar amb la via Pany fins al cim del Calderer per un tramet final de cresta.
Ressenya 1er llarg
2on llarg Tram de carena fins al Calderer
Cim del Calderer
3-Via Homedes IV
Situada al Gat visible desde el mateix Refugi. Amb una aproximació ràpida afrontem aquesta via amb precaució degut que cauen força pedres tot i que té algun tram que es pot escalar prou bé.
Ressenya Aproximació amb el Gat a la vista.
Hivernal
Es pot fer el cim del Pollegó Superior a l’hivern amb el pas del Verdet orientada completament a Nord que a vegades obliga a utilitzar piolet i grampons. La baixada per la tartera amb neu és bastant divertida, amb molt bones condicions també es podría baixar amb esquis de muntanya.
Canal del Verdet Pollegó Superior
Enforcadura Refugi Estasen
Corredors i Cascades de Gel
A la vessant Nord a ple hivern es formen varies cascades de gel i corredors tot depenent de l’any esclar la qualitat pot variar molt. Moltes vegades les reunions les fem en arbre i els descensos rapelant la mateixa via. Les aproximancions acostumen a ser ràpides pel sender que puja al Verdet.
Un link de Madteam amb info de les millors cascades de gel:
1-Via de l’arbre 80º, 60 m
2- Canal del Riambau 70º o A1, 4+, 720 m. MD
Quan es forma es molt maca amb un bon resalt.
3- Somnis d’Hivern 70º, 2+, 40m
4- Cascades del Miner
Les trobem ben a prop de la pista principal on ens desviem a la dreta per trobar la Canal del Riambau, un seguit de ressalts interessants si estan ben formats de diverses dificultats. L’accés es fa rapel.lant en arbres on hi ha compatibilitzades fins a 7 ressalts ( Vèrtex ).
Miner 4 – 75º 15 m, II/3+
Més avall ja són cascades més petites i aquesta per començar es prou bona. Vam baixar fent rapel d’un arbre després de baixar pel mig del bosc.
Miner 5- 85º 20m, II/4, 4+ Miner 6- 75º 20 m, II/3
En condicions bones es formen 2 cascades, una a l’esquerra i un altre a la dreta molt guapes de fer.
Miner 7- 90-95º 20 m, II/5
la primera part trobem una columna on es pot atacar per la part esquerra o dreta. A la part superior dreta hi han bastants parabolts molt junts si volem fer dry-toling però el vam trobar molt dur i vam acabar fent gairebé tots els trams en artificial A0. La part esquerra si es forma ha de ser espectacular poder-la fer.
3- LA VALL DEL GRESOLET
Es troba ubicat al fons d’una vall profunda, dominada per la presència del vessant nord del Pedraforca, entre planells de pastures voltades de bosc i rocam i molt proper al bosc de Gresolet.
El nom de Gresolet procedeix de grèvol, arbust molt abundant a la zona. Quan anem en direcció al Refugi de Lluís Estasen trobem un bon aparcament amb el Mirador del Gresolet amb vistes fantàstiques on també hi ha la possibilitat d’escalar algunes vies llargues.
Btt
1-Saldes -Vall de Gresolet – Coll de la Bauma – El Collel – Saldes
Circuit negre del centre de Btt molt recomanable, per conèixer la Vall del Gresolet i una pujada progressiva però potent amb varis colls panoràmics i una baixada molt ràpida pe la pista que va al mirador del Gresolet.
4- SERRA D’EN PICANCEL
És una serra situada al municipi de La Quar a la comarca del Berguedà, amb una elevació màxima de 1.172 metres. De formació de roca conglomerat amb molts racons perduts i amb un clima més càlid que diverses serres de més al Nord.
Serra de Picancel des de el Castell de Roset Carenant pels conglomerats
5- SERRA DE QUERALT
La Serra de Queralt és una serra situada al prepirineu que està orientada d’est a oest.És un plegament anticlinal de calcàries cretàcies i juràssiques. La Serra de Queralt té la vegetació molt variada, s’hi pot trobar des de faigs en un ambient humit fins a pins en llocs més calorosos. L’orientació est-oest de la serra causa una marcada diferència entre el vessant nord, molt humit, i el vessant sud, molt més eixut i assolellat.
Serra de Queralt Santuari de Corbera
El Pí de les tres branques ( de moment)
Rutes
A peu:
1- Serra de Queralt i Santuari de Corbera circular
Molta maca per conèixer part de la Serra de Queralt amb boscos humits i molt bones vistes :
Track Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=5715781
6- SERRA DE PICAMILL
1- Castell de Roset des de Vilada circular
Ruta molt variada i molt guapa amb petites sorpreses durant la ruta. Sortim del poble de Vilada on hem aparcat al costat del camp de futbol per remuntar costa amunt per boscos de pi roig amb bones vistes de la Serra del Picancel i el mateix poble. Passem per la Creu de ROSET una mena de collet per anar flanquejant per un camí molt traçat entre roqueram i petits barrancs on arribem en un pla a la Casa del Castell de Roset en runes .
Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10640292
2- Salta Aguda desde Vilada circular
Ruta espectacular que amb menys de 10 quilòmetres, transita entre barrancs salvatges envoltats de falgueres i racons molt encisadors….
Mapa i racons ombrívols
Colors tardor i cim
Ruta Wikiloc:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/salta-aguda-desde-vilada-circular-43232038
7- SERRA DELS TOSSALS
És una serra situada al municipi de Capolat (Berguedà) per bé que el seu extrem més occidental i, alhora la seva màxima elevació es troba a la frontera amb el municipi de Navès (Solsonès). Aquesta elevació màxima és al Tossal de Vilella on s’assoleixen els 1.526,6 metres
8- SERRA DEL CATLLARÀS
La serra de Catllaràs es troba entre les poblacions de Guardiola de Berguedà i Ripoll al Prepirineu Català. Es tracta d’una zona pirinenca que pertany a la província de Barcelona de gran bellesa i riquesa natural, on es poden els cims de la Serra de Falgars , Fullers , Sobrepuny , Picamins , la Creu del Roser , la serra de Faig-Branca i la Morera .
Sant Jaume de Frontanyà
Malanyeu
Poble del municipi de La Nou de Berguedà on a l’esquerra de la riera de Malanyeu, aquesta riera és un afluent del riu Llobregat pel seu marge esquerre. Al vessant meridional hi als singles de Malanyeu, que són un contrafort occidental de la serra del Catllaràs .
Malanyeu i el Pedraforca
Escalada
Bon sector de roca calcaria amb orientació Sud amb vies de caire esportiu i 3-4 llargs . És un lloc peculiar amb un paisatge molt natural on es respira molta tranquil·litat .
Punt d’aigua al Mas de pels dies més calorosos d’estiu
1- Via Stoc de Coc sortint per Monges Mascles
Bona combinació sobre plaques excel.lents i força verticals .
Ressenya dels Escalatroncs: http://escalatroncs.com/2010/11/12/stoc-coc-monges-mascles-paret-devesso-malanyeu/
2- Integral farigola Indòmita
Molt bona via amb un primer llarg on podem protegir-nos els allunyaments entre ponts de roca i expansions fins arribar al bosquet que separa les 2 plaques característiques de la Paret del Devessó . Un últim llarg de la via Gruyere que ens acabarà d’arrodonir l’escalada . Hem baixat fent ràpels de la Stoc de Coc .
Ressenya dels Escalatroncs: http://escalatroncs.com/2012/12/10/integral-farigola-indomita-malanyeu-paret-devess/
Sant Julià de Cerdanyola
Bonic poble amb bones rutes a peu i btt .
Btt
1-Volta del Catllaràs des de Sant Julià de Cerdanyola
Una ruta completa per bones pistes i bonics boscos passant pel Santuari de Falgars on podríem menjar alguna cosa o passar un bon dia en família .
Track Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3340210