Jordania

P1000678

images 1

Viatje al febrer de 2010 amb 6 amics durant 15 dies visitant part del país i centrant l’activitat amb l’escalada al Wadi Rum. L’any 2009 veient un llibre del Petit a Taguia ens va fer ganes de conèixer aquest racó de món que no deixa indiferent a ningú.

Jordània (en àrab الأردن, al-Urdun), oficialment el Regne Haiximita de Jordània, és un país de l’Àsia situat a l’Orient Mitjà. Té fronteres amb l’Iraq, l’Aràbia Saudita, Israel i Síria. Comparteix amb Israel les costes de la mar Morta i amb l’Aràbia Saudita i l’Egipte el golf d’Aqaba.

images

La història de Jordània inclou els esdeveniments de la zona coneguda amb aquest nom des de la prehistòria fins a l’actualitat. La terra que més tard va arribar a ser Jordània forma part de la històrica regió del Creixent Fèrtil. La seva història va començar al voltant del 2000 aC, quan els amorites semítics es van establir al voltant del riu Jordà a l’àrea anomenada Canaan. Subseqüents invasors i colons van incloure als hitites, egipcis, israelites, assiris, babilonis, perses, grecs, nabateus, romans, àrabs musulmans, croats cristians, mamelucs i a turcs otomans.

Viatje

En avió desde Barcelona amb 1 escala (Istambul) o es poden trobar directes. Vam volar amb Turkish Airlines fins la Capital Amman.                                                 Un cop aquí es pot agafar un vol intern 1 hora fins a Aqaba o amb Autobús 4-5 hores o llogar un cotxe.

Jordania no és molt gran, té una llargada similar a Catalunya i les carreteres estan en bon estat, nosaltres vam anar directes a Aqaba i després d’escalar a Wadi Rum vam anar pujant visitant els llocs més coneguts. La única pega es que Wadi Rum és molt espectacular i un cop el visites després la resta pot perdre protagonisme i encant.També pot ser una bona opció anar baixant poc a poc i acabar el viatge a Aquaba després d’haver estat uns dies d’activitat a Wadi Rum.

Jordània és un país àrab tot i que l’angles es una llengua bastant vehicular ja que va ser col.lona anglesa.

El Nord él Clima és Meditarràni i pot caure un aiguat important com fer una calor espantosa. Al Desert al Sud del país durant el dia fa calor i a la nit fa fresqueta, és millor si anem a fer activitat d’anar-hi durant els mesos de Novembre a Març.

P1000556(1)

Vacunes

A part de les comuns no hi ha cap d’obligatòria.

Guia

Un bon Link amb molta informació de Jordania: http://www.turistaloserastu.es/nuestros-destinos/jordania/

Amman

És la capital i vam estar ben poquet, és bastant gran però a part d’algún Museu no hi ha molta cosa a veure. Si s’ha d’estar per força al Nord a Jerash hi han unes importants restes romanes i també tenim alguna escola d’escalada esportiva.

P1000995

P1010009

Nosaltres vam tenir d’estar 2 dies abans de tornar a Bcn i una mica més avall hi ha la població de Madaba molt més tranquila amb varis allotjaments, anomenada també la “Ciutat dels mosaics”. D’especial importància és el mapa de Madaba, mosaic-mapa de l’era bizantina amb la representació cartogràfica més antiga que es conserva de Jerusalem, Terra Santa i el Delta del Nil. Data del segle VI i és a l’església ortodoxa grega de Sant Jordi.

P1000951

P1000953

P1000978

I també desde Madaba vam contractar un guia per anar al Mar Morta

Mar Morta

És un llac salat que troba entre Cisjordània, Israel i Jordània; és a la Vall del Rift de Jordània, i el seu principal afluent és el riu Jordà. És en una depressió a 422 metres sota el nivell del mar,[3] essent el punt més baix de la superfície de la Terra en terra ferma. Conté una de les aigües més salades del món amb el 33,7 % de salinitat, 8,6 vegades més salat que els oceans.

P1000958

El Guia ens va portar en una zona on el bany és lliure, tot i que estava molt brut, però va ser suficient per fer un bany i veure com suràvem com si res.Una experiència única. Hi han molts Hotels amb platges privades on ofereixen varis tractaments per la pell ja que aquesta aigua té moltes propietats.

P1000961

P1000969

Les noies es poden sentir molt observades ja que en la zona de bany lliure, els joves jordans no es tallen un pèl acostar-se si veuen una dona Occidental sense anar tapada, de fet les dones Jordanes es banyes completament vestides.

Petra

Fou capital dels edomites i dels nabateus i després de la província romana d’Aràbia Pètria, més tard anomenada Palestina Salutaris i finalment Palestina Tercera. El seu districte era anomenat Gebalene i estava situada entre la mar Morta i el golf Elamític.

P1000874

P1000866

Patrimoni de la Humanitat i famosa per una escena de Indiana Jones. Val la pena fer un dia sencer i recòrrer tot els trams i raconades que ofereix la visita , es bó emportar-se un bon entrepà i força aigua. Nosaltres vam fer la visita sense guia, però molta gent el contracta. A primera hora és a millor quan encara no ha anrribat tota la massa de turisme i es pot disfrutar molt més tot plegat.

P1000887

P1000906

P1000930

P1000937

P1000917

Vam dormir en un petit Hotel a 15′ a peu fins l’entrada de Petra i davant mateix vam menjar força bé.

Aqaba

És la ciutat més al Sud del país tocant al Mar Roig, antic Mar d’Eritrea pels Grecs.

La ciutat té un petit Aeroport i no té molta cosa a visitar però hi ha molta oferta de Restaurants, bons forns de pà i es pot comprar cervesa a baix preu tanmateix queviures per anar a Wadi Rum. De fet en general aquí els preus són més baixos que la resta del país i això és bó aprofitar-ho.

P1000838

Mar Roig

Famòs per la pràctica del Submarinisme on fàcilment es pot contractar en molts llocs que t’ofereixen el material per fer snorkel o contractar un guia per fer submarinisme. És una bona experiència ja que es poden veure infinitat de peixos, coralls on fins i tot vam veure una tortuga. És pot combinar fàcilment amb un dia de “descans” d’escalada de Wadi Rum ja que en 1 hora s’arriba molt bé a Aqaba.

P1000831

WADI RUM

Conegut també com la Vall de la Lluna i famosa per haver-se rodat Lawrence d’Arabia, també és Patrimoni de la Humanitat UNESCO. És una regió muntanyosa formada per granet i arenisca d’un color vermellós molt peculiar, amb muntanyes de 1734 metres com la Jbel Rum fàcilment visible.

P1000604     P1000731

Trobem Autobusos desde Aqaba o en Taxi privat fins a una petita població on acaba la carretera asfaltada i comença el veritable desert fronterer amb Aràbia Saudí.

Allotjament

Trobem varies opcions tant en cases privades que et poden oferir qualsevol habitació per dormir i just a l’entrada hi ha un  Hotel amb una zona d’acampada per poder posar la tenda i fer els àpats dintre del Hotel.

Nosaltres vam estar a casa de Sabaith a dintre del poble i vam conviure amb la seva familia una molt bona estada. Diposava d’una habitació gran per poder dormir i fèiem els àpats al pati. A la nit menjàvem a vegades junts i ens explicava les zones millors per escalar ja que és un bon coneixedor de la zona, també ens va portar a fer alguna excursió amb 4×4 a l’Arc foradat molt recomable i 2 dies a BARRAH CANYON on ens va deixer un remoc per poder portar tot l’equipatge. És tot un personatge amb molt bon sentit de l’humor i no era gens car per lo que t’arriba a oferir.

P1000584

Rutes

Qualsevol aproximació a les vies d’escalada o descens ja era una espectacular ruta, amb la roca erosionada amb molts tons de colors tot enmig del desert amb vegetació molt adaptada al medi.

P1000734

Una molt recomanable és l’ascenció al Jbel Rum amb 2 dies-1 nit.

Es poden contractar nits en campamaments enmig del desert adaptats amb bastantes comoditats, tot depenent del pressupost que tinguem i les ganes d’estar com a casa o adaptarse una mica amb l’entorn. Vam fer 1 nit a Barrah canyon fent Vivac i va ser una de les nits més maques del viatge.

Un altre ruta recomanable és la visita a un arc erosionat o pont natural molt estètic situat a 1h30 en cotxe desde el poble i una caminada no molt llarga. S’arriba a un turó on s’albira part de la zona de wadi rum, s’agafa una perpectiva interessant.

Escalada

Hi han moltes vies interessants, es millor anar poc a poc i anar coneixent el terreny com a tot arreu però aquí amb la peculiaritat de les baixades que poden ser molt complexes. A Wadi podem trobar algun llibre de Piades tot i que per internet gairebé les pots trobar les més famoses. Hi ha un llibre editat però difícil de trobar amb força vies ressenyades.

Vies recomanables

1-Inferno– Jbel Rum: Bona via no molt llarga i bona per tenir un bon contacte amb la pared.

2-Flifht of Fancy-Jbel Rum

3- Beauty-Jbel Um Ejil-200m 6a+: Espectacular fisures

4-Highway Road

5-The Stars of AbuJudaiah

6- Merlin ( Barrah Canyon)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s