Mallorca-Serra de Tramuntana

Imatge

Mallorca (del llatí insula maior, posteriorment Maiorica ‘illa major’) és una illa de la Mediterrània, la més gran de les Illes Balears –per això també se l’anomena la Balear Major– i és lloc d’origen dels mallorquins.

Amb la Serra de Tramuntana al Nord i boniques platges per descobrir, juntament amb un bon treball de pedra Seca i bones carreteres per fer cicloturisme. El Govern Balear està cuidant i potenciant aquest turisme actiu i està sent molt positiu, a veure si aprenen altres llocs amb aquest patrimoni tant valuós que s’està perdent com els camins de Pedra Seca

Copia de Imagen 040

Vaig visitar a l’any 1991 aquesta Illa en un típic viatge de Fí de Curs amb l’escola del poble, vam estar recaptant diners tot un any per poder venir uns quants dies i fer el turista adoslescent.

A l’any 2011 vam descobrir la Serra de Tramuntana i val molt la pena

Serra de Tramuntana

La serra de Tramuntana és una serralada litoral que ocupa la part nord-occidental de Mallorca a les Illes Balears, terminació probable del sistema Bètic (a través del cap de la Nau i d’Eivissa).

Alguns la fan procedir del precontinent catalanobalear. D’orientació SW-NE (ENE en el tram final), s’allargà uns 90 km entre sa Dragonera i el cap de Formentor pel costat de mar i entre el cap de cala Figuera i el des Pinar pel des Pla, entre les badies de Palma i Alcúdia . L’amplada oscil·la entre uns 10 km en aquests sectors extrems, i uns 20 km a la part central. Els materials en bona part calcaris del fons del geosinclinal degueren emergir en forma d’arxipèlag durant l’Eocè superior, igual que els Pirineus, però el paroxisme tectònic és posterior, del Burdigalià (miocè inferior), i coincideix amb la fase estírica del plegament alpí .

Imagen 023

Santuari de Lluc

L’any 2011 la UNESCO va declarar el paisatge cultural de la serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat.

Una pàgina oficial per descobrir la història de la Serra de Tramuntana:

http://www.serradetramuntana.net/ca/

Un altre per descobrir dades del Parc Natural:

http://www.gobmallorca.com/enp/t1/t1.htm

RUTES

Existeix infinitats de Rutes de varies dificultats molt ben senyalades i marcades sobre barrancs, pedra seca, bons senders……

Imagen 014

Passos habilitats en zones privades

Una pàgina molt completa amb moltíssimes Rutes:

http://serradetramuntana.eu/

La Travessa de la Serra de Tramuntana

Travessa integral de la Serra de Tramuntana marcada com a GR 221 amb el començament o final a Andratx i final o començament a Pollença

Trail i Ultratrail

El 2011 vaig fer una cursa que feia una bona part desde Valldemosa fins a Pollença i un cop acabada vam fer un tram a peu en 4 jornades per la Serra de Tramuntana molt recomanable. Era la versió curta:

Track Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=1639491

La versió llarga que coincideix amb el GR 221:

Track Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4343690

Web de la Cursa: http://ultramallorca.com/ca/

A peu:

Es pot fer la ruta reservant prèviament els Refugis on-line i informarte en tot moment en quin estat es troba la ruta. Jo recomanaría fer-la a partir de l’Abril fins al Juny i del Setembre fins al Novembre ja que el clima a l’estiu és molt calurós i al’hivern pot fer molt fred i normalment hi neva.

La pàgina oficial del Govern Balear per fer les Reserves i molta més Informació amb diverses variants i opcions:

http://www.conselldemallorca.net/?&id_parent=491&id_section=3198&id_son=3204&id_grandson=4002

Proposta de ruta

Ruta fent la variant del camí vell de Inca a Lluc molt recomanable i continuant pel GR 221 fins a Deià fent 3 nits i 4 dies de camí. Vam tornar amb autobús fins a Palma:

1er dia: Vam començar desde Inca i vam seguir en direcció Lluc pel seu camí antic

Imagen 012-Camí Inca-Lluc      Imagen 003-Inca

Sortint de Deià

Imagen 025      Imagen 028

Alzinars a prop de Lluc I Refugi de Muleta

Track Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=229278

2on dia: Després de fer nit al Refugi de Son Amer vam visitar el Santuari de Lluc i continuarem fins al Refugi de Muleta al costat d’un bonic Far al Port de Sòller. Aquesta etapa passes per paratges d’alta muntanya, l’espectacular barranc de Biniaraix, Sòller i acabant al Far de Sòller gaudint d’una bonica posta de sol.Recordo que al Refugi entrava la llum del far a la nit i li donava molt d’encant.

Imagen 031      Imagen 042

Santuari de Lluc I Pou de Gel

Imagen 043      Imagen 044

Camins de Pedra seca i taronjers a Sòller

Imagen 048      Imagen 049-Far Port Sòller

El Tranvia de Sòller i El Far de Sòller

Imagen 050      Imagen 055

Refugi de Muleta

3er dia: Curta i bonica etapa amb vistes del litoral i bons camins de pedra seca. Vam dormir al Refugi de Can Boi a Deià i l’endemà vam tornar amb autobús fins a Sòller i donàvem per finalitzada la ruta.

Imagen 059      Imagen 070

Imagen 064-Barranc Biniaraix      Imagen 060

Barranc de Biniaraix

Imagen 072     Imagen 077

Barranc de Biniaraix i Refugi Can Boi

Cicloturisme

Mallorca és un bon destí per practicar el clicloturisme, amb bonics ports, bones carreteres i paisatges espectaculars. També disposa d’una bona xarxa de Càmpings i allotjaments, de fet cada cop hi ha més turisme de moltes nacionalitats que aprofiten moltes ofertes d’allotjaments per poder anar amb bicicleta i fer bons entrenaments o simplement gaudir d’aquest esport.

Imagen 085

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s