Via de la Plata

Logo_Via_de_la_plata

La Via de la Plata era una calçada romana que travessava de sud a nord part de l’oest d’ Hispània , des Augusta Emerita fins Asturica Augusta .

Dos mil·lennis després, el seu traçat ha servit de base per a projectar la Carretera de Gijón a Port de Sevilla i la Autovia Ruta de la Plata , vies de comunicació que vertebren l’occident espanyol .

220px-Viaplatasvg.svg

En època andalusí , a aquesta ruta es la va denominar al-Balat (el camí empedrat), paraula molt freqüent en altres zones de Espanya i origen de topònims com Albalat i Albalate .

P1210675      DCIM101GOPRO

Aqüeducte i amfiteatre a Mèrida

Durant l’època romana la via es va mantenir com a eix fonamental de les comunicacions tant durant la conquesta (en ser camí d’accés des de la Bètica cap al nord-oest) com en època imperial . Aquesta partia d’ Augusta Emerita ( Mèrida ), capital de la província Lusitania , per finalitzar a Asturica augusta ( Astorga ), capital del Convent Asturicensee una de les principals ciutats de la província Tarraconense .

12_dibujo_calzada      descarga

Un bon link on parlen de Vies Romanes: http://catedu.es/aragonromano/calzadas.htm

Un cop la conquesta cristiana de la Península avançava cap al sud , la Via de la Plata , com a itinerari bàsic en la geografia hispana va començar a servir també com camí de peregrinació cap a Santiago de Compostela des del sud , ús que encara manté , i va continuar sent 1 via fonamental de trànsit al llarg de la Història .

P1210850      P1210576

Informació pàgina oficial : http://www.rutadelaplata.com/es

Ruta

Etapa 1: Sevilla – Almadén de la Plata

Sortida de la catedral de Sevilla i seguim l’antic traçat de la via romana Hispalis – Itàlica (Santiponce), i apartir d’ara, i fins a Zamora, seguirem per la via Itàlica – Emérita on visitem el Circ romà de Santiponce . I la ruta finalitza al Parque Natural de la Sierra Norte de Sevilla .

Sin título      P1210574

Mapa i La Torre del Oro a Sevilla

P1210575      P1210578

El riu Guadalquivir i l’anfiteatre de Santiponce

IMG_20160530_163946       P1210597

Camps de gira-sols i Almadén de la Plata

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612281

Etapa 2: Almadén de la Plata – Vilafranca de los Barros

Seguim per el Parque Natural Sierra Norte entre bonics boscos d’alzines i sureres , creuant zones de pasturatges i granges de porcs i vaques . Un cop deixem el Parc seguim per camp més obert per entrar en terres extremenyes just al Castillo de las Torres . Passem per Monesterio on predominen les cases baixes pintades de color blanc i les cigonyes en moltes teulades . Continuem creuant petits pobles fins fer parada a Vilafranca de los Barros ( Albergue Turístico just entrar al poble- 10 euros/nit )

Sin título      P1210620

Mapa i el Castillo de las Torres

P1210636        P1210744

Ruta Wikiloc:  http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612363

Etapa 3 ( I ): Vilafranca de los Barros – Mérida

Tram amb grans extensions de conreu i molt rodadora . Hem fet parada a Mèrida o antigament ” Emerita Augusta “per visitar els seus monuments com l’Alcazaba , Circ romà , anfiteatre ….molt recomanable .

Sin título       P1210650

Mapa i el pont romà pel seu pas del Guadiana

P1210659      P1210662

L’ Alcazaba

P1210667      P1210671

Ll’anfiteatre on encara s’hi fan actuacions en directe

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612378

Etapa 3 ( II ): Mérida – Alcuéscar

Sortim del poble per una via ciclable fins creuar-nos amb l’embassament de Proserpina una presa construïda pels romans . Seguim per boscos d’alzinars fon fem un collet que ens porta a la població d’Alcuéscar on pernoctem al Monestir de Proserpina on descobrim la gran tasca humana que es fa cuidant els disminuïts psíquics que no tenen recursos . Tot una gran experiència que et remou per dins .

Sin título       P1210677

Mapa i Embalse de Proserpina que ja utilitzaven els romans

P1210689      P1210685

Monestir de la Misericòrdia i Creu de Terme d’Aljucén

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612420

Etapa 4: Alcuéscar – Càceres – Cañaveral

Etapa molt variada i suau desnivell on passem per bonics pobles i fem una bona parada per fer visita a Càceres .

Sin título      P1210695

Mapa i Valdesalor

P1210702       P1210711

Entrada a Càceres i Retaule Catedral

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612444

Etapa 5: Cañaveral – Baños de Montemayor

Seguim amb les grans extensions de conreu on val la pena visitar Galisteo i les seves muralles d’origen musulmà juntament amb l’antiga ciutat Romana de Càparra símbol de la Via de la Plata. Les muntanyes de Béjar ens van envoltant passant per pobles i racons interessants on fem parada a l’alberg de Baños de Montemayor amb un centre d’Interpretació molt recomanable .

Sin título      P1210749

Mapa i Galisteo

P1210769     P1210757

Càparra i bous

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612462

Etapa 6: Baños de Montemayor – Salamanca

Etapa amb més desnivell on creuem el Port de Béjar per un espectacular empedrat  . La vegetació just entrar a Castilla i León canvia molt més humida i exuberant creuant pobles solitaris per fer la màxima cota de la ruta  a la Peña de la Huerta ( Sierra de Herreros ) . Trobem molts miliarios romans ben conservats amb panells explicatius (cada  1480m )

Un cop baixem la Sierra de Herreros circulem per carreteres comarcals amb moltes rectes interminables fins a Salamanca on fem nit a l’Alberg dels Peregrins ( obligatori credencial i a les 22h ja no podrem sortir )

Sin título       P1210785

Mapa i Puerto de Béjar

P1210808     P1210814

Miliario i Sierra de los Herreros

P1210818      P1210821

Salamanca

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612530

Etapa 7: Salamanca – Riego del Camino

Paisatge més secà amb la N-630 al costat passant molts pobles com : El Cubo , Villanueva de Campean….fins arribar a Zamora on creuem per un bonic pont el Riu Duero i les seves muralles i  monuments on hi destaquen les esglésies romàniques . Acabem la ruta en una zona amb moltes extensions amb molt poques ombres i fem parada a l’alberg del Riego del Camino amb un bar molt autèntic .

P1210837      P1210831

Zamora

Riego del Camino      P1210844

Ermita de la Virgen del Castro a Montamarta

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612537

Etapa 8: Riego del Camino – Astorga

Etapa final on destaca ponts romans com el de Benavente i el paisatge entre pobles amb moltes arbredes de ribera fins arribar a Astorga amb la seva catedral majestuosa . En aquest punt trobem molts peregrins que venen del camino del Norte . Hem fet nit a l’alberg amb massatge de regal i sopar de celebració .

Sin título     P1210849

Mapa i pastor

P1210848       DCIM102GOPRO

Pont Romà i cruïlla cap a Santiago

DCIM102GOPRO      P1210853

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13612561

Ruta molt detallada per etapes : http://caminodesantiago.consumer.es/mobile/los-caminos-de-santiago/via-de-la-plata/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s