Alt Gaià

Alt Gaià a la part alta de la conca del riu Gaià, que travessa la zona de nord a sud.  A cavall de la Conca de Barberà i l’Alt Camp, comprèn íntegrament els municipis de Pontils , Querol i el Pont d’Armentera i parcialment els d‘Aiguamúrcia , Sarral i les Piles. Algunes fonts hi inclouen també Santa Coloma de Queralt , tot i que tradicionalment aquesta població pertany a la Baixa Segarra. De fet, en algun cas ambdues denominacions (Alt Gaià i Baixa Segarra) es presenten com a sinònims.

      

Riu Gaià i Castell Santa Perpètua de Gaià

Es tracta d’un paisatge muntanyós; els cims més elevats voregen els 1.000 m, com ara el Puig de Formigosa, amb 1.002 m. Altres relleus en són el Montagut (963 m), la serra de Brufaganya (923 m) i la serra de Comaverd (908 m).

     

Pontils

Municipi de la comarca de la Conca de Barberà, fins al 1995 anomenat Santa Perpètua de Gaià. El poble de Pontils està situat en plena vall del riu Gaià, a la cruïlla de les carreteres locals de Santa Coloma de Queralt a Esblada i de Pontils a la Llacuna

Querol

Querol és un municipi de la comarca de l’Alt Camp, que s’estén al sector nord-oriental de la comarca, al límit amb la Conca de Barberà, l’Alt Penedès i Anoia, i s’estén en la seva major part a l’esquerra del Gaià , riu que travessa el territori de N. a S

IMG_1334

Forma part del sector muntanyós del bloc del Gaià, format ací a la part més septentrional per contraforts de la serra de Brufaganya (874 m. al punt més alt) i al centre i sud per la plana d’Ancosa , serra que s’inicia a Montagut (962 m) , al S del terme, i es continua pel terme de la Llacuna, ja d’Anoia, amb altituds de 900 m . La part de la dreta del riu és accidentada pels contraforts de la serra de Comaverd (827 m, a Les Agulles, 625 m. al tossal de Saburella).

CASTELL DE SABURELLA

És de construcció posterior a la Reconquesta i està situat a la banda dreta del riu Gaià. Es troba sobre un turó (683 m) i la seva conservació és prou bona, sobretot una de les tres torres semicirculars, que es manté gairebé sencera, i una part de la muralla. Les poques notícies històriques que ha generat aquesta fortificació han fet més difícil establir una datació unànime, tanmateix pensem que la seva construcció ha de ser tardana, de finals del segle XII-principis del segle xiii, i relacionada de ben segur amb els conflictes que en el veí castell de Selmella tingueren lloc entre el monestir de Santes Creus i els Cervelló.

DSC_1983      DSC_1969

DSC_1978      DSC_1982

Rutes

1- Cursa dels 2 cims a Querol

Bonica Cursa al poble de Querol amb una pujada al Puig de Formigosa i el Montagut passant per l’estany i baixada per pista forestal fins trobar un sender obac molt maco fins al Riu Gaià per vorejar la seva llera i tornar a pujar al poble .

Sin título      13147529_780943652042496_3257294225793325656_o

Ruta Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13247292

2- Gorg Negre al Riu Gaià + Castell i Molí de Querol

Ruta circular curta però molt agradable fins i tot en dies calorosos ja que la majoria del trajecte circula per ombres

        

Mapa i el Gorg Negre

     

Ruta Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17325942

Santa Perpètua de Gaià

Municipi de Pontils amb el Riu Gaià als peus i una Torre imponent juntament amb l’esglèsia a tocar

Seguer

Pertany al Municipi de Pontils on hi destaca les restes d’un Castell amb una esglèsia on encara hi podem veure uns gravats en una petita cornisa en la part superior d’un mur sud . La urbanització als seus peus fa un impacte visual bastant fort

IMG_1351      IMG_1354

Esglèsia i arc d’entrada amb roca arenisca molt erosionada

IMG_1347      IMG_1348

Restes del Castell i una petita cornisa amb dibuix

Molí paperer La Fàbrica

El molí paperer de Seguer, anomenat La Fàbrica, possiblement fou construït el segle XVIII. La matèria primera del paper eren draps vells. Més tard es va reconvertit en una indústria tèxtil, de la que li ve el nom de la Fàbrica. A l’interior s’hi poden veure encara les piques i altres estructures fabrils

IMG_1338

IMG_1339           IMG_1340

IMG_1341

Més Informació del Molí paperer: https://terresdelgaia.omeka.net/items/show/95

VALLESPINOSA

És un poble agregat que es troba al sud-oest del terme de Pontils, a la Conca de Barberà. Construït a redós del seu castell, a 640 m d’altitud, avui dia és un nucli de població de segones residències amb cases d’arquitectura respectuosa amb l’entorn.

Engorjat entre la serra de Comanroquer i la serra Morena, s’hi accedeix per un trencall de la carretera de Montblanc a Igualada que va rodejant la serra de Montclar. També hi passa el sender de gran recorregut GR 7, i és a tocar de l’Espai d’Interès Natural de Saburella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s