Tarragonès

El Tarragonès és una de les tres comarques en què va quedar dividit el Camp de Tarragona en la divisió comarcal de 1936 . És arran de costa, a la zona meridional , entre el Baix Penedès , al nord-est , l’Alt Camp , al nord , i el Baix Camp al sud-oest

       

Far Galera i Esglèsia Monferri

Compta amb un conjunt de tossals ( Tossa Grossa de Montferri , 386 m) i la costa del Tarragonès també és molt diversa . Al nord de Tarragona hi ha el cap Gros i la punta de la Móra . Al nord de la comarca hi ha les llargues platges de Creixell i de Torredembarra . Al sud de Torredembarra hi ha els Munts , que acaba al cap Gros . Segueixen les platges d’Altafulla , on desguassa el Gaià, i el litoral de Tamarit , ja en el municipi de Tarragona , on es barregen platges i sectors rocosos: les puntes de Creueta i de la Móra, la cala de la Móra , la platja de Tamarit i el penyal de la Roca de Gaià

Rutes

1- GR 92 Els Muntanyans – Far Torredembarra – Desembocadura Riu Gaià – Castell Tamarit

Ruta que transcorre pel GR-92 sortint de l’aparcament de la Platja dels Muntanyans zona protegida amb importants aiguamolls i dunes . Continuem pel passeig del Barri Baix a Mar i un cop al Port esportiu pujem en direcció al Far Galera amb bones vistes del Garraf. i rodalies …….

        

Mapa i desembocadura Riu Gaià

     

Castell de Tamarit i antiga cantera Romana al Canadell

Ruta Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=21462383

Patrimoni Històric Tarragona

     

     

2- Visita al Pont del Diable de Tarragona

Espai natural que durant molts anys va quedar abandonat i ara ho han acondicionat amb molt bon criteri per fer rutes i contemplar el bonic Pont del Diable

      

Pàgina amb molta informació del Parc: http://www.pontdeldiabletarragona.com

3- ermita i coves del llorito

Visita a la Ermita i Coves del Llorito molt a prop de Tarragona .
Encara que no s’ha efectuat una intervenció arqueològica d’importància en aquest conjunt de cavitats i entorn, es pensa que foren els romans els primers en fer extraccions subterrànies a la pedrera. Aquestes continuaren a l’edat mitjana i fins a èpoques més properes.

1619857670978      1619857671004

Marcos Vitruvio Polion arquitecte enginyer i escriptor romà del segle I a C, ja escriu sobre les pedreres subterrànies de roca de toba calcària que eren més fàcils de treballar. El sistema d’excavació subterrània encara que molt més costós era freqüent a l’antiguitat. Es troben suficients exemples d’aquest tipus d’extracció (fossae) durant l’època romana a diversos llocs, que en molts casos seguiren amb les mateixes tècniques en èpoques posteriors. ( Espeleoblog )

1619857670966

Espeleològicament són citades per Puig y Larraz al seu catàleg de Cuevas y Simas de España (1896) encara que diu que són pedreres subterrànies. Al Catàleg Espeleològic de Catalunya (1897) Font i Sagué recull la cita de Puig sense ampliar aquesta referència.

A més de les diferents utilitzacions que se l’han donat a les coves al llarg del temps, aquestes foren resguard de tarragonins durant la guerra civil fent-les servir com refugi antiaeri.

Screenshot 2021-05-01 at 10.52.44      1619857670997

Mapa i mostres dels talls a la pedra calcàrea

Informació detatallada de espeleoblog: http://espeleobloc.blogspot.com/2015/10/coves-del-llorito-tarragona.html

Ruta Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ermita-i-coves-del-llorito-71846597

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s