Serra d’Odèn – Canalda

La Serra d’Odèn és un prolongament o contrafort oriental de la Serra del Port del Comte que és al nord del Solsonès . El seu punt més alt assoleix els 1.803 msnm al Tossal de Cambrils. La seva direcció predominant és de nord-est a sud-oest i la seva carena separa els termes municipals d’Odèn (vessant sud) i d’Alinyà (vessant nord). Es perllonga en direcció sud-oest en la Serra del Turp

P1130177       P1130180

P1130176     P1130179

Castell d’Odèn

Bona Informació d’història d’aquest Castell : http://oden.ddl.net/castells.asp

CANALDA

Canalda és un poble de la part oriental del municipi d’Odèn, i forma una entitat municipal descentralitzada des del 1973

El municipi té uns 18,31 km² d’extensió. És al nord del Solsonès , al vessant sud de la serra de Querol . Pel terme hi passen, entre altres, la Riera de Canalda, el Torrent d’Urdoll, la Rasa de Coll de Jou i la Rasa d’Encies. A l’est té la Serra d’Encies, i a l’oest la del Puig Sobirà. Està comunicat per carretera comarcal amb Odèn i amb Sant Llorenç de Morunys pel Coll de Jou, i per carretera local amb Lladurs i Solsona

     

Amb Masies disseminades algunes s’hi han trobat arcs de pedra d’orígen medieval

L’església parroquial, romànica, està dedicada a Sant Julià. Els absis, quadrats, són del segle ix-X. El campanar, la nau central i la portalada són del segle XII, mentre que la sagristia i el creuer són barrocs, del segle XVIII. Canalda, juntament amb la quadra d’Encies, ja havia tingut ajuntament propi a mitjan segle XIX, si bé no es té constància de quan es va incorporar a Odèn

     

ROCA DE CANALDA

Just al Nord hi trobem la Serra de Canalda amb varies coves totes amb molta història , tant per refugiar pastors i el seus ramats , altres on hi van estar els últims àrabs de la zona o finalment la Cova de Ca la Rita on fins els anys 80 hi va estar allotjada una dona nascuda a Odén

     

Cova de la Rita

     

La Rita Montada i Llena era filla de l’Arrat del Planellot (Odèn). Durant molts anys (“tants-ens havia dit- que no me’n recordo”) va viure sola, amb les companyies de les gralles, a la casa troglodita, situada al Peu de la Roca de Canalda, un lloc idíl•lic.

     

Forn de pedra encara en bon estat

La Rita només havia pogut anar un dia a escola_havia de guardar el ramat_, però és una de les persones més intel•ligents que hem conegut.. La seva lògica i filosofia de la vida eren aclapadadores. Tots vam aprendre d’aquesta doneta, petita, menuda, xerraire i alegre que, malgrat l’edat, quan caminava per la muntanya no podien atrapar

     

Antigament es coneixia amb el nom de Cal Llop, després se’n va dir Cal Cavallol i més recentment també es coneix com a Ca la Rita, que és l’ultima estandant de la casa fins que als anys vuitanta, en ser ella molt gran, se’n va anar a viure amb la seva família a Solsona. A la llinda de la porta d’entrada i a la boca del forn hi ha gravada la data de 1819

     

Extret del llibre Canalda: 1100 anys de Marcel Camps

Realitzat per Montserrat Colomés Serra

Cova dels Moros

Es troben situades al costat nord-occidental del llogaret de Canalda, a l’encinglerat conegut amb el nom de roca de Canalda. Sembla que van ser els últims habitatges dels àrabs que van conquerir la comarca del Solsonès

   

Hi ha una proposta de visita a les coves de Canalda amb una petita via ferrada

http://www.engarrista.com/node/389

Cova Juliana

Situada al sector central sud de la paret

     

Cova i les fabuloses vistes de Canalda

CIM ROC DE CANALDA

     

CIM PIC SOBIRÀ

Cim situal just damunt del Roc de Canalda amb accès delicat depenent d’on el pujem . És un 100 cims FEEC

     

AVENC MONTSERRAT UBACH

És una cavitat subterrània natural de predomini vertical (“avenc”), de 202 metres de profunditat excavada en conglomerats que es troba a l’Entitat Municipal Descentralitzada de Canalda (Odèn, Solsonès). Explorada el 1963, va ser fins al 1978 rècord de profunditat de Catalunya i fins al 1982 la més fonda del món en conglomerats

     

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s