El Priorat

Lo Priorat és una comarca al bell mig de la Serralada Prelitoral Catalana a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que limita amb les comarques del Baix Camp, la Ribera d’Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà. És una comarca amb un relleu molt accidentat, sense cap plana i marcada per la presència de la serra del Montsant, ocupant lo sector nord de la comarca. És vorejada d’altres serres, també força altes, de les quals destaquen les muntanyes de Prades a l’est, i les serres de l’Argentera, d’en Jover i Llaberia al sud. Lo Priorat és tancat per la serra de la Llena pel nord-est. Lo cap de comarca és Falset

El Montsant

És una comarca muntanyosa i de relleu molt accidentat. Este fet i la diversitat de materials fan que es tracti d’una comarca molt heterogènia tant des del punt de vista natural com a humà. La dependència de la vida de l’home al medi natural és molt forta, donat que és una comarca essencialment agrària

Caiac a Siurana

Lo Priorat pot dividir-se en diferents sectors, cadascun amb característiques naturals i humanes específiques. Los estudiosos han diferenciat quatre zones dins de la comarca actual del Priorat

LA FIGUERA

Figuera és un municipi de la comarca del Priorat a una altitud de 575 metres, que li permeten gaudir d’una privilegiada vista sobre la comarca des del Balcó del Priorat, o Coll d’en Solans, i des de la Punta del Guixar, també anomenada l’Escambellet. A més, des de l’ermita de Sant Pau se diu que es poden arribar a veure terres de set províncies

      

Bonics empedrats del camí vell que puja a la Figuera desde La Vilella Baixa

Lo terme municipal és al centre de l’extrem occidental de la comarca. Limita al nord amb Cabacés, al nord-est amb la Vilella Baixa, a l’est i al sud-est amb lo Lloar, i al sud i sud-oest amb lo Molar, tots ells de la mateixa comarca del Priorat. Lo límit de ponent, esbiaixat de sud-oest a nord-est, és amb la Torre de l’Espanyol, de la veïna comarca de la Ribera d’Ebre

1- La Vilella Baixa – La Figuera -Ermita Sant Pau -Observatori Ebre-La Figuera -L’Escambellet -La Vilella Baixa

Ruta que val la pena per conèixer racons del Priorat i el poble de la Figuera . A més de la visita a l’ermita de Sant pau i l’observatori de l’Ebre un punt d’enclavament dels republicans en la guerra civil espanyola

   

Mapa i trinxeres

   

Trinxeres i Sant Pau

LA BISBAL DE FALSET

Bons records d’una visita quan era adolescent just quan estaven a punt de fer l’embassament de Margalef i no coneixia el Montsant .  La Bisbal de Falset és un poble i municipi de la comarca del Priorat.

     

Cova hospital de Santa Llúcia

Està situat a la vall del riu Montsant, damunt d’una roca, com es diu popularment: “la Bisbal en una roca”.

El terme municipal de la Bisbal de Falset és a l’extrem nord-oest de la comarca. Limita al nord amb el terme de Flix i a ponent amb el de la Palma d’Ebre, tots dos pertanyents a la Ribera d’Ebre, però el tros del terme de Flix és una estreta llenca de terreny rere la qual es troba el terme de Bellaguarda, de les Garrigues. Pel sud i per llevant limita amb altres termes del Priorat: Margalef i Cabassers, respectivament

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s