Sobrarbe

El Sobrarb és una de les comarques de l’Aragó, a ponent de la Ribagorça i al nord de la comarca del Somontano de Barbastre.

Els relats antics diuen que el nom del lloc procedeix de l’aparició d’una creu “sobre un arbre” (en llatí “supra arbore“). La llegenda parla d’un noble d’estirp vascona, anomenat Garzi Ximeniz (Garcia Ximenis), que es va rebel·lar contra els àrabs l’any 724 en el territori entre entre el Cinca i el Gàllec: l’aparició d’una creu sobre un arbre va ser considerat un símbol, i va donar nom al territori que es va dir Sobrarbe (català Sobrarb). El relat mític d’origen pot tindre un rerefons de veritat, car l’existència del regne de Sobrarb amb posterioritat està acreditada. El Sobrarb fou un regne sorgit segons la llegenda al segle viii, i que existia al segle IX al territori entre els rius Cinca i Gàllego (Gállego en castellà, Galligo en llengua aragonesa), al territori de l’actual Aragó.

Escut de Sobrarbe


BTT
 (Rutes BTT a Espanya → Aragó → Aínsa )

1- Aínsa Ruta Btt circular sense dificultat

Ruta Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/ainsa-ruta-btt-circular-sense-dificultat-54965717

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s