Zona de l’Arièja més accesible per carretera i tren des de Catalunya i Andorra. El seu eix principal és el Riu Arièje que recorre part del territori per trobar-se amb la Garona a Tolosa de Llenguadoch.
El Coll de Puymorens separa la zona de la Cerdanya i l’Arièja per la seva vessant Sud i cap a l’est amb el Departament de Donezan, l’Oest amb la zona de Tarascon-Vicdessos i finalment al Sud amb el Pays d’Olmes
Hospitalet pres l’Andorre
Poble de pas per anar a Andorra amb Gites d’Etape ja que és una zona per on passa l’Alta Ruta Pirinenca (HRP). També té parada de tren per anar a Puigcerdà o a Foix.
Merens les Vals
Poble situat a la part alta del riu Arièja amb un parell de Gites d’Etape, 1 Càmping Municipal que està molt bé qualitat-preu: http://camping.merenslesvals.fr/
També podem visitar els banys termals situats a la part Est del poble fent una petita caminada molt agradable. L’accès per la carretera que puja fins a un conjunt de cases en un entorn molt tranquil amb l’esglèsia romànica de Saint Pierre, molt de l’estil de les Andorranes:
(L’église romane Saint-Pierre date du Xème siècle comme l’atteste un acte de donation de 994, en faveur de l’abbaye de Lagrasse (Aude). Tout en s’incluant dans le grand courant du premier art roman méridional, cet édifice s’apparente beaucoup plus à ses proches sœurs andorranes (Pal, Canillo) qu’à ses voisines du Comté de Foix. Ce qui met en relief la force des échanges commerciaux et culturels de parts et d’autres des Pyrénées.)

Trobem un bon aparcament amb una bona font i des d’aquí seguim el GR-10- Refuge de Bessines i al cap de 10′ en un camí molt fresat amb bons marges de pedra seca que evidencien molt treball al camp en temps d’antany. Trobem enmig d’un bosc de faig una petita surgència d’aigües sulfuroses que queden una mica retingudes en 3 petites basses.

Encreuament GR-10-Camí bons homes


A peu:
1-MERENS-ESGLÈSIA ROMÀNICA SANT PERE-GR 10-AIGÜES SULFUROSES-MERENS
Curta però agradable caminada o passejada amb la combinació d’un bon bany.

Track Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6608860
AX LES THERMES
Poble de pas i un dels més importantys de tot l’Arièje amb molts comerços, aigues termals, allotjaments, estació d’esquí alpí, escalada, btt i zona d’aparcament regulada per autocaravanes i un altre oberta al públic juntament amb un lavabo molt útil.
Primer que tot si anem amb furgoneta a la zona del Boulodrom podem aparcar fàcilment. La Boulangerie que està situada al carrer principal és molt famosa i té el pa molt bó i un pastís d’ atmetlles amb mermelada molt potent.

Per més informació de la zona a nivel turístic :
http://www.ax-les-thermes.net/
Recomanable fer la visita del casc antic ple de carrerons amb molta història amb panells explicatius i podem acabar la visita remullant els peus al Bassins del Ladres d’aigues sulfuroses just davant de l’antic hospital Sant Louis fundat al 1260. Una mica més d’història d’aquests bany en francés:
“Connues depuis les romains pour leurs vertus thérapeutiques, les nombreuses sources d’eau sulfurées d’Ax sont liées à la présence d’un massif granitique et leurs températures élevées (entre 23 et 77°) peut s’expliquer par une remontée rapide à la verticale depuis les profondeurs par des fractures du granite, roche dure et cassante (d’où une température élevée à l’émergence).

Le débit quotidien est de 2 millions de litres, toutes sources confondues.
S’il est un endroit qui attire quelque soit la saison les visiteurs de la cité thermale c’est bien le bassin des Ladres, où tous, randonneurs, skieurs ou touristes délassent leurs pieds meurtris dans une eau tiède, soufrées à forte teneur sodique.
Au Moyen Age le «Barri des Bains» est un quartier périphérique du bourg centre, situé hors les murs mais entouré de sa propre enceinte.
A la suite d’un grand incendie, le comte de Foix accorde en 1241 à la Cité un certain nombre de privilèges fiscaux et celle-ci sous la pression démographique double sa population.
Les bains sont libres d’accès et les eaux chaudes servent tout autant à laver la laine, ébouillanter le cochon, faire la soupe qu’à soigner les corps.
Le quartier des «étuves» n’a pas vraiment bonne réputation, il est fréquenté par les mendiants, filles de joie et autres saltimbanques… il paraît même que les proscrits cathares s’y retrouvent en toute clandestinité.
Le bassin des Ladres (8m70 sur 11m de large) bâti vers 1250 est alimenté par une source à 40°.
Dès le 13 octobre 1260, le comte Roger IV sur la demande de Saint Louis fonde près du bassin des Ladres (des lépreux) une léproserie pour soigner les soldats lépreux de retour de Terre Sainte.
Cet établissement existe encore aujourd’hui mais il a désormais pour vocation la rééducation fonctionnelle.
Si vous êtes de passage à Ax n’hésitez pas à vous arrêter place Du Breilh et à venir vous délasser les orteils dans le bassin des Ladres!”


Banys Termals : A part dels Bassins del Ladres podem pendre uns bons banys termals a 3 llocs amb diversos serveis i qualitat de l’aigua:
http://www.ax-les-thermes.net/le-thermalisme/
La opció dels Banys municipals és bona qualitat-preu i l’aigua és de bona qualitat, els del Couloubret acostuma a haver força gent i és bastant “Termolúdic”.

RUTES
1- AX LE TERMES – ORGEIX – ASCOU – AX
Bonica caminada o “balade” com dirien els francesos entre pobles de la Vall d’Orlu. Agafem un tros de GR 107 Camins Bons homes i un cop al Coll que separa Orgeix de Ascou bons boscos caducifolis.

LES CABANNES
Situat al límit de la zona de Tarascon té un bon emplaçament per fer moltes activitats. El poble és petit tot i que tenim botigues, algun bar i fins i tot una pizzeria. Té força oferta d’allotjaments com bons càmpings i gites rurals.

Pic de Saint Barthelemy
Més informació:
http://www.villagesdebeille.com/

Rutes
A peu
Podem fer bones caminades i activitats des de Les Cabannes .
1- VOLTA A LA CAPELLA DE SAINT BARTHELEMI
Volta circular molt recomanable des de el bonic poble de Larcat . A la Capella de Saint Barthelemi disfrutarem de les magnifiques vistes dels principals cims de l’Ariège .




Track Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikilo
2- ÉTANG DE LAPARAN- PLA DELS PEYRES – REFUGE DE RULHE – CRETE DES CALMETTES – PIC DE RULHE -CABANNE DU RIUTORT – LAPARAN : (RUTA ALPINA)
Ruta d’alta muntanya on es podrem apropar en cotxe fins a l’aparcament del llac de Laparan per remuntar fins al Refugi Rulhe guardat a l’estiu i part lliure a l’hivern. Pujem al Pic Rulhe per la seva bonica aresta Nord Oest amb algun pas de IV+ amb cordes fins al solitari Pic Rulhe. La baixada és per la esva ruta normal fins retornar al Refugi i la cabana de Riutort.




Escalades: A l’oficina de Turisme podem trobar el llibre de piades de la zona juntament amb la Dent d’Orlú. Varies escoles d’escalada esportiva no molt llargues amb granet de qualitat.
VALL D’ORLU
Poble que dona nom a una bonica Vall sense continuïtat amb bon accés des de Ax per la Carretera numº D22.
Accés per fer bones caminades i escalades . El Camí dels bons homes creua aquesta bonica Vall i just al final d’aquesta tenim un bon aparcament si anem amb furgoneta.
També hi ha un parc per poder veure llops en captivitat.
ESCALADES
DENT D’ORLÚ O PIC DE BRASSEIL 2.222 M
Muntanya de granet en forma piramidal que dona bones opcions d’escalada i també una pujada a peu sense dificultats:

Les vessants Oest i Sud són escalables desde el poble d’Orlú amb vies llargues semiequipades i equipades amb molt bona roca.
1–VIA OEST
La vessant Est amb vies més curtes i assequibles juntament amb la pujada a peu des de el Coll de Brasseil agafant la carretera D25 desde Ax passat els pobles de Ascou i Lavail.
1-CAMINADA PER LA VIA NORMAL A LA DENT D’ORLÚ
Assequible caminada desde el Coll de Brasseil fins al cim de la Dent d’Orlu. També és la baixada de les vies de la vessant Est.
2-VIA VESSANT EST
LA QUIÉ DE SINSAT
Escola d’escalada d’aventura de roca calcàrea amb moltes possibilitats .
